Anessa Džinić

Štetnost amalgamskih ‘srebrenih’ plombi

Štetnost amalgamskih ‘srebrenih’ plombi
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Amalgam, kao sredstvo za ispun karijesom oštećenih zubi, koristi se već dugi niz godina. Plombe izrađene od amalgama poznate su i kao “srebrne plombe”. Uprkos  poznatoj činjenici da ”srebrne plombe” sadrže i do 50% žive, u većini zemalja svijeta još uvijek se smatraju sigurnima za zdravlje. Štaviše, mnogi stomatolozi daju im prednost, jer su mehanički otpornije i dvostruko trajnije od bijelih zubnih ispuna. Jedna od prednosti amalgamskih plombi je i u njihovoj cijeni, što znači da su dostupne svakome. Razlika u cijeni kompozitnih materijala i amalgama ogleda se između 20-25%.

Ipak, po koju cijenu?

S obzirom na činjenicu da se o opasnosti amalgamskih plombi počelo govoriti tek u novije vrijeme, većina ljudi ne zna da takve plombe mogu biti štetne po zdravlje. Nažalost, uprkos brojnim i sve glasnijim upozorenjima naučnika, FDA (Food and Drug administration) nije zabranila upotrebu amalgamskih plombi. Doduše, radi li se o djeci mlađoj od 6 godina, trudnicama i osobama narušenog zdravlja, FDA prije stavljanja takvih zubnih ispuna savjetuje konsultaciju s doktrom. Naime, nazire se onda zaključak da su plombe za ostale dozvoljene, ali nije tako. Količina žive u srebrenim plombama je opasna za sve.

Stomatolog Hal Huggins, prvi je počeo razotkrivati istinu o plombama opasnog sastava te se sukobio s cijelom svojom strukom, rekavši da je i najmanja količina žive u ljudskom tijelu jako opasna. Svoje tvrdnje potkrijepio je primjerom ljudskog jajašca, koje kada se na trenutak dodirne sa živom, gubi sposobnost vezivanja za stjenku maternice, čak i u slučaju da je oplodnja bila uspješna. Doktor Huggins je dodao da živino otrovno djelovanje traje 24 sata na dan, te da na taj način uzrokuje svakojaka oboljenja.

Inače srebrne plombe, počele su se koristiti još prije 200 godina u Francuskoj, a zatim su se proširile na cijeli svijet, pa se i danas konstantno koriste. Njihova proizvodnja je jeftina i isplativa, a jednostavna je za oblikovanje u ustima.

Živa – opasan kancerogeni otrov

Živa je poznata kao opasan kancerogeni otrov izrazito poguban za imunološki sistem. U prošlosti, sva cjepiva sadržavala su živu, a mnoga je i danas sadrže, poput cjepiva protiv gripe za koje je – kad već govorimo o štetnosti žive – utvrđeno da za 10% povećava rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti. U skladu s tim, nije teško zaključiti da briga oko prisutnosti tog otrova u našim ustima nipošto nije neosnovana.  Ispuštanja živinih para koje će se udisanjem apsorbirati većinom u pluća, mogu preko krvi dospjeti do svih organa i tako ugroziti naše zdravlje. Tako udisanje živinih para može postati uzročnikom raznih bolesti poput: karcinoma, Alzheimerove, Parkinsonove i Crohnove bolesti, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, bolesti bubrega, gastritisa, alergije i astme, bolova u mišićima, nesanice, anksioznosti, problema povezanih s učenjem i koncentracijom, iscrpljenosti, hroničnog umora i depresije.

Pored pomenutih, ove plombe imaju i sljedeća štetna dejstva :

– amalgamske plombe između ostalog sadrže i Srebro, a ono štetno djeluje na oči, bubrege i zglobove.

– amalgamska plomba je metal koji u kontaktu sa pljuvačkom stvara galvanske mikrostruje koje djeluju štetno po organizam.

– amalgamskim plombama se ne mogu postići tzv. tačkasti kontakti u okluziji već površinski koji štetno djeluju na zube i vilični zglob.

– amalgamske plombe su estetski potpuno inferiorne.

Američki znanstvenici su na temelju mjerenja koncentracije žive u tijelu osoba zaraženih kandidom ustanovili da je čak 80% ispitanika imalo povećanu razinu žive u tijelu. Živine pare ispuštaju se iz plombi tokom žvakanja i pranja zubi, a što je takvih plombi više u zubima, šteta je potencijalno veća. Općenito se smatra da se najveća izloženost živi događa tokom stavljanja i odstranjivanja amalgamskih plombi.

Zadržati ili odstraniti?

Nažalost ne zna se je li opasnije takve plombe zadržati ili ih odstraniti, pošto tokom neopreznog odstranjivanja velike količine žive mogu završiti u vašem organizmu. Odlučte li se za odstranjivanje amalgamskih plombi, svakako pronađite zubara koji će razumjeti vaš stav i dati sve od sebe da ih izvadi s maksimalnom pažnjom. Stomatolozi preporučuju takav postupak ako imate osam ili više plombi, ako ste primjetili drastične promjene u Vašem organizmu, ili ako osjetite probleme trovanja. Nakon vađenja amalgamskih plombi, obavezno napravite čišćenje organizma od teških metala uz pomoć prirodnih kelata – klorofila, zelene gline ili zeolita. Također Vam može pomoći konzumiranje korijandera koji je dobar detoksikant, kao i češnjak i slatkovodna alga.

Ono što pouzdano znamo jest da amalgamske plombe nisu nipošto bezopasne. Stoga, ako morate staviti plombu, izdvojite novac za bijele ispune. Nemojte dozvoliti zubaru da vam stavi amalgamsku plombu i dovede u opasnost vaše zdravlje. Na sreću, upotreba amalgama je u padu, prije svega iz estetskih razloga. Bijele plombe koje nisu opasne po zdravlje sastoje se od kvarca i različitih minerala u smolastoj bazi. Usto, za takve ispune za razliku od amalgamskih, odstranjuje se manje zdrave zubne građe i ne vrše pritisak na sam zub, nego povezuju njegovu građu. Nedostatak im je što su slabije pa se lakše lome i ispadaju, zbog čega ih treba češće mijenjati. U svakom slučaju, alternativa postoji a prednosti bijelih ispuna po zdravlje nemjerljive su u odnosu na novac.

Korištenje amalgamskih zubnih ispuna zabranjeno je u Norveškoj, Danskoj i Švedskoj. U ostalim zemljama svijeta iskorišteni i odstranjeni amalgam podliježe strogim pravilima za odlaganje toksičnih tvari iz čega je savršeno jasno da je riječ o opasnom otrovu. Uistinu je čudno da prisutnost tog otrova u zubima doktori ne smatraju opasnom.

Alternativa amalgamu jeste kompozitni materijal koji je estetski materijal kojim se zubi trajno restauriraju. Kompozitni ispun estetski i funkcijski zamjenjuje oštećeno zubno tkivo. Najnovije generacije kompozita riješile su i pitanje trajnosti ispuna, tako da današnji materijali u potpunosti zadovoljavaju sve zahtjeve moderne stomatologije. Mikromehanička i hemijska veza koje povezuju zub i ispunom spriječavju prodor bakterija, a poboljšana adhezivna sredstva osiguravaju čvrstu vezu ispuna i zuba. Ovakav način vezanja kompozita i zuba preduslov je mimnimalno invazivne restaurativne stomatologije koja se temelji na principu štednje zdravog zubnog tkiva prilikom preparacije. Estetska prednost bijelih ispuna je neupitna. Današnji materijali s tzv.“ kameleonskim“ efektom poprimaju nijanse prirodnog zuba zadržavajući pritom vrhunske mehaničke i biološke karakteristike.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *