Azra Kahriman

Šta će poslodavci pokušati da saznaju o vama preko Interneta?!

Šta će poslodavci pokušati da saznaju o vama preko Interneta?!
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U današnje vrijeme poslodavci cijene transparentnost, pa svi oni koji se nadaju pronalasku posla moraju paziti i na svoju ‘online ličnost’. Ona mora biti ‘čista’ i iskrena.

 

 Prema istraživanju na koje se poziva Business Insider, poslodavci vas ne ‘guglaju’ s intencijom da pronađu vaše negativne strane. Uglavnom je tu riječ o pokušaju da se bolje upozna kandidat radi lakše selekcije.

Business Insider navodi četiri stvari koje poslodavci provjeravaju o vama na internetu.

 

1. Službena fotografija

Kad god je to moguće, poslodavci žele da znaju kako izgleda kandidat za posao. Pobrinite se da imate profesionalnu fotografiju na svojim društvenim mrežama tako da vas poslodavci mogu vidjeti. Ne mora vas fotografisati profesionalac, ali to bi to trebalo da bude fotografija vas u profesionalnom odelu.

 

2. Online CV

Drugo što će poslodavci tražiti na internetu jesu vaša profesionalna dostignuća, aktivnosti, nagrade. ‘Online portfelj’ izvrsna je prilika da objavite svoj CV i prikažete svoj kredibilitet kao osobe koja traži posao. Tako ćete poslodavcima dati bolju predstavu o sebi i svojim sposobnostima, na osnovu čega će moći da ocjene i što možete učiniti za njihovu kompaniju.

 

3. Uloga u online zajednici

Poslodavci takođe žele da znaju i kako se predstavljate i koja je vaša uloga u online zajednici, kako komunicirate s drugima na internetu. Mnogi će poslodavci podatke o vama najpre tražiti na LinkedInu. Pobrinite se da je vaš profil na LinkedInu bolji, ali za to iskoristite i druge društvene mreže. Ako vas nema na društvenim mrežama, niste vidljivi poslodavcima u mjeri u kojoj su to oni koji imaju profil.

 

4. Karakter i ponašanje

Poslodavci ne samo da žele da znaju koje su vaše kvalifikacije za poziciju koju nude, zanima ih i kako biste se uklopili u kulturu njihova preduzeća. Poslodavci vas traže na internetu kako bi si stvorili sliku o posebnosti kandidata. Zanima ih i jeste li u nekom trenutku možda govorili negativno o bivšem poslodavcu ili kolegama, kao i sadržaj koji djelite na društvenim mrežama.

Svrha istraživanja vaše prisutnosti na internetu jeste da saznaju da li odgovara i vaša online ličnost onome što ste napisali u biografiji. Na osnovu gore spomenutih pretraga, poslodavci mogu dobiti ideju da li ste dobar kandidat za posao koji nude. Online prisutnost tu može odigrati ulogu pomagača ili odmagača.

(eKapija.ba)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *