Azra Kahriman

Španija razmatra uvođenje zabrane nošenja burke

Španija razmatra uvođenje zabrane nošenja burke
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Nakon što je sud u Strasburgu u julu donio presudu kojom je u Francuskoj zabranjeno nositi burku, i lideri ostalih država Evrope razmišljaju da zakonom zabrane nošenje burke. Francuska je bila prva država u Evropi koja je zabranila nošenje burke u javnosti.

Unutrašnji ministar, Jorge Fernandez Diaz je rekao na press konferenciji održanoj u srijedu, da Španija razmatra uvođenje zabrane za nošenje burke u sklopu reformiranja državnog sigurnosnog zakona. Kako navode španske novine 20 minutos, ministar je izjavio da je ovo pravi trenutak kako bi se ova zabrana uvela.

Lokalna vlast Katalonije, koja planira ove godine da održi referendum o nezavisnosti je već napravila nekoliko koraka kako bi zabranila nošenje burke. Muslimani Španije navode da je ovo nepotreban korak. BBC navodi da je u Barseloni zabranjeno nošenje burke na nekim javnim mjestima, poput opština, javnih marketa i biblioteka.

Diaz je istakao da prijedlog zabrane nošenja burke na javnom mjestu treba tek da odobri parlament, jer zakon Španije već uključuje zabranu skrivanja lica na demonstracijama.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *