Azra Kahriman

Socijalni eksperiment: Kako reaguju studenti prestižnog univerziteta na IDIŠ-ovu i izraelsku zastavu?! (Video)

Socijalni eksperiment: Kako reaguju studenti prestižnog univerziteta na IDIŠ-ovu i izraelsku zastavu?! (Video)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Reditelj Ami Horowitz je došao na kalifornijski univerzitet Berkley, koji slovi za jedan od najprestižnijih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi provjerio reakcije studenata na dva različita, ali trenutno veoma aktuelna simbola. Naime, on je sa zastavom Izraela i Islamske države došao na fakultet, isprva mašući IDIŠ-ovom zastavom, a nakon toga i zastavom Izraela.

Američki politički satiričar je odlučio da sprovede ovaj eksperiment u kampusu fakulteta.

U videu je govorio: “IDIŠ grupu ne razumiju! Mi samo želimo vlastitu državu. Zašto nas Amerika bombarduje? Amerika i zapadni imperijalisti su krivi, ne IDIŠ.”

Na taj njegov povik bilo je nekoliko pozitivnih komentara, što je reditelja veoma iznenadilo, jer niti jedna osoba nije imala negativan stav prema ovoj zastavi.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=kCBINSWCiAE?feature=player_detailpage&w=640&h=360]

Reditelj Horowitz je u drugom dijelu svog eksperimenta uzeo izraelsku zastavu i počeo da maše njom. Reakcije studenata na ovu zastavu su bile totalno drugačije. Studenti su bili vidno ogorčeni i počeli su da mu se obraćaju sa mržnjom prema izraelskoj zastavi.

“Ubijate djecu!”, uzviknuo je jedan čovjek.

“Ta zastava s kojom mašeš je zastava genocida koji se dešava nad ovom planetom. Ovom zastavom su zarobili cijelu planetu.”, dodao je jedan od prolaznika, dok je jedan student čak rekao da je Izrael najgora zemlja u Europi, ne znajući da se Izrael nalazi na Bliskom Istoku, na što je Horowitz u svom intervjuu za RT rekao: “Mnogo sam zabrinut za obrazovni sistem koji imamo ovdje u SAD-u.”

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *