Anessa Džinić

Sloboda i odgovornost u novinarstvu (II dio)

Sloboda i odgovornost u novinarstvu (II dio)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Pojam koji ide zajedno sa slobodom jeste i odgovornost. Odgovornost prema onome što svjesno učinimo. Daniel Corni naglašava da biti odgovoran znači odgovarati za nešto i odgovarati za to pred nekim. Manji procenat odgovornosti postojao je kada je društvo bilo manje razvijeno, ali danas je slučaj da moral ne prati razvoj društva, čak naprotiv da je prilikom razvoja i nastanka novih tehnologija sve manje postojala odgovornost kao takva. Tako se ona preslikala u sve domene, pa i u novinarstvu.

 

Hans Jonas kaže na mnogo mjesta u svojoj knjizi ‘Princip odgovornosti’ da je kauzalna moć uslov odgovornosti. Što bi značilo da koliku moć posjedujemo, u ovom slučaju moć prenosa informacija, tolika nam je i odgovornost za te informacije. Moramo barem predvidjeti, ako ne možemo znati posljedice koje bi objavljene informacije mogle prouzrokovati. Moramo čvrsto stajati iza svojih riječi i djela, jer samo tako se gradi pravilno demokratično, slobodno i odgovorno društvo koje je uvijek sposobno da prepozna kada ga lažu i kada ga pokušavaju izmanipulirati. Društvo treba da ima kritički sud i tek tada će se svi truditi da ispoštuju pozitivne vrijednosti koje je nametnulo društvo.

 

Društvo treba da bude zajedno sa novinarima koordinator i ‘sito’ pravih i istinitih i na činjenicama zasnovanim infromacijama koje će svima služiti. Jonas pominje legalnu i moralnu odgovornost. Naime, ovdje uviđamo razliku između građanskog i krivičnog prava, od kojih svako ima svoje sankcije. One bi trebale da budu naša barijera i upozorenje na oprez kada nas ambicije povuku da postupimo nemoralno. Također javlja se i prirodna i dogovorena odgovornost, od kojih prirodna je nepromjenjiva i postojana, a dogovorena se može mijenjati u skladu sa situacijama u društvu.

 

Treba pravilno znati odrediti gdje počinje sloboda, a gdje odgovornost! Koliko god nam lahko riječ ‘sloboda’ prelazila preko usana i koliko god često je mi spominjali težeći tako ka demokratiji, neće se ispoljiti, ako ju ne ograničavamo i poštujemo kao takvu. Sloboda i odgovornost su uvijek u recipročnom odnosu. Nepostojanje jednog, automatski isključuje drugo; jer sloboda bez odgovornosti i nije sloboda u smislu slobode koja respektuje drugog i drugačijeg.

 

Istina stari propisi ‘susjedske’ etike-propisi pravednosti, milosrđa, poštenja-još uvijek važe u svojoj intimnoj neposrednosti za onu najbližu svakodnevnu sferu uzajamnog ljudskog djelovanja. Ali ovu sferu je prekrilo rastuće područje kolektivnog čina u kojem počinilac, djelo i učinak nisu više oni isti kao u onoj bliskoj sferi i koje enormnošću svojih snaga etici nameću jednu novu, nikad ranije ni sanjanu dimenziju odgovornosti. (Hans Jonas, Princip odgovornosti, 1990)

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *