Hamida

Skrivena strana ličnosti

Skrivena strana ličnosti
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Stvarnost

Pogled kroz prozor. Jutro je, zrak ispunjen toplinom ljeta. Danas će biti pakleno vruće. Prva jutarnja kahva zamamno miriše. Opet sam sanjala kako padam u provaliju. Probudila sam se izgubljena i u strahu. Znam da se bojim visine,  to sam već spoznala, ali da li je san odraz mog straha od visine ili refleksija naizgled životne situacije koja nije zadovoljavajuća!?

Misao

Snovi mogu biti refleksija stvarnih i doživljenih događaja tokom dana ali pošto u zadnje vrijeme nisam bila u situaciji da budem izložena visini, samim tim zaključujem da se upravo radi o životnim nezadovoljstvima.

Jako puno pažnje posvećujem snovima jer smatram da su upravo snovi neki nadnaravni pokazatelji emocija i stanja uma čovjeka, koji zauzet svakodnevnim aktivnostima ne razmišlja o sebi. Da bi čovjek bio zdrav mentalno, svakodnevno mora da posvećuje pažnju sebi, svojim emocijama, očekivanjima i slabostima!  Pažnja usmjerena na samog sebe pomaže u upoznavanju vlastitih osobina, za koje čak i ne znamo da ih posjedujemo. Znati da nešto posjedujemo ujedno nam može pomoći da djelujemo u  svakodnevnim situacijama. Otkrivanjem mističnosti pred samima sobom možemo ući u najtamnije dijelove uma, a time upoznati drugu stranu ličnosti koju svi imamo. Samo treba biti odlučan i hrabar pa je spoznati. Ličnost je, po klasičnoj psihološkoj definiciji,  jedan od temeljnih pojmova psihologije koji se odnosi na neponovljiv, relativno čvrsto integriran, stabilan i kompleksan psihički sklop osobina, koji određuje karakteristično i dosljedno ponašanje individue. Naravno, u te karakteristike spadaju intelektualne sposobnosti, sistem vrijednosti,  motivi, emocije, ciljevi i namjere, kao i način ponašanja. Ličnost je dinamička struktura koju čini sistem međusobno povezanih crta. Postoje i različita gledišta i pristupi ličnosti od strane Freuda, Skinera, Maslovljeva, i Eysenckova.

Ovom prilikom bih se usmjerila na ono što zovu ‘drugom stranom ličnosti’ i šta ona zapravo predstavlja. Rekla bih da sam vlastitim zapažanjem došla do zaključka, da pored toga sto je nevidljiva i što se ne ističe pred drugima, obično i nesvjesna. Čovjek rijetko obraća pažnju na ono sto je u njemu samom, sve napore ulaže u svoj ego, kako bi zameo trag onom što ga uistinu definira. Misao je ključ za otkrivanje skrivene ličnosti. Pored toga što je ne možemo kontrolirati, često ne razmišljamo iz kojeg izvora potiče. Svaka misao, pa i ona najbezezlenija ima razlog, vrijeme i mjesto nastanka, kod svakog čovjeka različito. I baš zbog toga pojedinac treba ući u svoju misao i istražiti njen nastanak. Mnogo bi stvari otkrili o sebi, i svojim osobinama, ali možda ne bismo bili zadovoljni otkrivenim. Da li se u nama krije osoba koju vode emocije a koja upravo pokušava dokazati suprotno, ili se krije neko nezadovoljan vlastitim osobinama, a to prikriva time sto istražuje drugog, ili…?

Zaključujem da, o ličnosti koja je skrivena u vama, ne možete na osnovu jedne misli zaključiti! Hiljade misli su potrebne da bi zaključili o samo jednoj osobini. Neko je nekad rekao:’ Kad sam spoznao da sam pokušao slagati samog sebe, nikome više ne vjerujem!’. Koliko smo spremni da istražimo sami sebe, najbolje možete da prosudite o misli koja se trenutno nameće u vašem umu. Da li je negodovanje znak da ne želimo vise znati o sebi, ili je interes znak suprotnog, to je u vama.

Stvarnost

Već  je podne, i sunce je vec pokazalo dio svoje veličanstvenosti. Treba tražiti osvježenje! Sa ovakvim početkom dana, i iz ovakvih misli, teško se vratiti u stvarnost. Dok ne počne razmišljati, čovjek ne zna koliko se bogatstvo krije u njemu, kao i neznanje i nepoznavanje vlastitog sebe. Treba tražiti samog sebe u samom sebi!

 


 

Autor članka: Sanida G.D

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *