Anessa Džinić

ŠKOTSKI REFERENDUM: TRIK/PRILIKA ZA RESTRUKTURACIJOM VLASTI ILI MANIPULIRANJE MASAMA

ŠKOTSKI REFERENDUM: TRIK/PRILIKA ZA RESTRUKTURACIJOM VLASTI ILI MANIPULIRANJE MASAMA
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Škotski referendum je narušio ravnotežu, prije svega Europske unije, a kasnije i ravnotežu Ujedinjenog Kraljevstva. Održan je u četvrtak, 18. Septembra 2014. godine. Pobijedila je ‘NE’ struja sa 55,3% glasova protiv nezavisnosti. Postojale su dvije struje tokom referenduma, a to je ‘Da, Škotska’ i ‘Bolje zajedno’. Odaziv je bio 84,6%, neuobičajeno visok za škotske izbore. Ukupan broj onih koji su mogli glasati, a to su bili svi oni koji su imali 16 godina, bio je 4,3 miliona glasača. Referndumsko pitanje bilo je ‘Da li bi Škotska trebala biti nezavisna država?’ Pitanja koja su bila potaknuta prije referenduma ticala su se valute koju bi mogla koristiti Škotska ako se odvoji, vanjski dug, odvojene finansije, te članstvo u EU.

Da je scenario škotskog refrenduma bio drugačiji,  postao bi putokaz mnogim autonomnim jedinicama, npr. Južni Tirol, zatim Flandrija, Valonija, Quebec, pa naposlijetku i Republika Srpska čiji je predsjednik Milorad Dodik bio ažuran i prije nego su rezultati Škotskog referenduma i bili poznati, posjetio je ruskog predsjednika Vladimira Putina. Povod posjete, naime, bio je  potpisivanje sporazuma sa ruskim  Gaspromom kako bi Republika Srpska bez posrednika dobijala ruski gas, kao i traženje pomoći za poplavljena područja Bosne i Hercegovine.  Postavlja se pitanje koji je bio pravi povod posjete, da li je Dodik tražio podršku za referendum za otcjepljenje Republike Srpske? Refleksija globalnih politika strujanja su koja državu Bosnu i Hercegovinu destabiliziraju i čine je još razjedninjenijom, jer nema jedinstvenu politiku.

 

Kako navodi BBC, političari u Engleskoj i Škotskoj (što se može primjeniti i na Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku) imaju važan zadatak da uspostave jedinstven sistem vođenja politike Velike Britanije u budućnosti, nakon što su birači odbacili škotsku nezavisnost. U svakom slučaju, Škotska nije mnogo izgubila, jer će joj biti date veće ovlasti u Parlamentu Velike Britanije. Zbog velikog NE referendumu, nekolicina političara u Škotskoj odstupila je od vlasti, sada već bivši premijer Gordon Brown i čelnik SNP-a (Scotish National Party) Alex Salmond.

Premijer David Cameron predlaže sistem u kojem samo zastupnici iz Engleske mogu glasati za prijedloge i pitanja u Parlamentu, koji se tiču engleske politike. Također je rekao da će se tri vodeće Westminster stranke obavezati na povećanje i prenosa ovlaštenja  na škotski Parlament. Robin Brant, BBC

Premijer je zatražio od Lorda Smitha Kelvina, koji je vodio Glasgowu inscenaciju Igrama Commonwealtha, da nadgleda proces kako bi unaprijedili posebne ovlasti (više poreza, potrošnje i socijalne skrbi) za Škotsku, te se usuglasili do novembra, a  nacrt zakona bio objavljen do januara.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *