Azra Kahriman

Sjedinjene Američke Države priznale gay brakove u još šest država

Sjedinjene Američke Države priznale gay brakove u još šest država
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Državni tužilac Sjedinjenih Američkih Država Eric Holder rekao je u subotu da će vlada Sjedinjenih Američkih Država priznati istospolne brakove u još šest država, što će značiti da su takvi brakovi priznati u ukupno 32 države.

Aljaska, Arizona, Idaho, Sjeverna Karolina, Zapadna Virdžinija i Wyoming su države koje su dodate na listu onih država u Americi u kojima je legalno sklapanje brakova u kojem su bračni partneri istog spola. Taj potez uslijedio je nakon što je američki Vrhovni sud odbio da razmatra žalbe slučajeva koji traže da se ukine zabrana istospolnih brakova. Pored 32 države, gay brakovi su priznati i u Kolumbija distriktu. Nakon što su federalni sudovi proglasili istospolni brak zabranjenim i neustavnim, Holder kaže da je  Ministarstvo pravde utvrdilo da se mogu legalno priznati gay brakovi, i obavljati u Indijani i Wisconsinu. Naknadni razvoj događaja stvorio konfuziju o statusu tih brakova. No, Holder kaže da će savezna vlada uprkos tome priznati ove brakove.

Istospolni bračni parovi u tim državama će se kvalifikovati za niz federalnih pogodnosti, uključujući i socijalnu sigurnost i boračka davanja.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *