Azra Kahriman

Sirijska izbjeglica se grije na ispušne gasove autobusa u Istanbulu (Foto)

Sirijska izbjeglica se grije na ispušne gasove autobusa u Istanbulu (Foto)
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Fotografija mlade žene koja se grije na ispušne gasove autobusa iz Istanbula se proširila društvenim mrežama 27. novembra, prikazavši situaciju u kojoj se nalaze sirijske izbjeglice. Autobus se zaustavio u Tarlabaşı četvrti, pokraj trga Taksim u centralnom dijelu Istanbula. Nakon rata koji je zahvatio Siriju većina sirijskog stanovništva je bila prisiljena da napusti Siriju, naselivši se u obližnja mjesta poput Libanona, Jordana, Turske i Iraka.

Prema procjenama Siriju je napustilo oko 6 miliona osoba. Obzirom na to da sukob u Siriji još ne jenjava svakodnevno se povećava broj izbjeglica unutar Sirije, ali i van njenih granica. U Turskoj živi više od 1,7 miliona izbjeglica iz Sirije. U pismu organizacija među kojima su Oxfam, Amnesty International, Save the Children, Vijeće izbjeglica i druge stoji da zemlje koje graniče sa Sirijom se bore sa težinom ove situacije, i da je krajnje vrijeme da se od njih prestane zahtijevati ono što ni same organizacije ne rade.

Glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming je još u mjesecu julu pozvala evropske države da razmotre mogućnosti trajnog prihvatanja 100 000 izbjeglica iz Sirije.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *