Anessa Džinić

Scottish independence zahtjeva ponovno održavanje referenduma zbog sumnje u namještanje

Scottish independence zahtjeva ponovno održavanje referenduma zbog sumnje u namještanje
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=jRWWilODlsc]

Uprkos tome što je dva miliona ljudi glasalo da Škotska ostane dijelom Ujedinjenog Kraljevstva i prihvatanje ishoda referenduma od strane Alexa Salmonda riječima da je ishod glasanja bila ‘demokratska presuda narodu Škotske’, provedena je peticija za ponovno održavanje referenduma sa skoro 70.000 potpisnika koji žele ponovno glasanje. To je možda bio najveći odaziv u britanskoj povijesti s većinom glasova ‘Ne’, ali sada hiljade  zahtjevaju ponovno glasanje zbog “čudnih okolnosti”, a koje su unaprijed bile odbačena kao primjeri namještanja glasova.Nekolicina dokaza prijevare prilikom nedavnog održanog škotskog  referenduma su  otkrivene. Naime, glasovi ‘Da’ su prebacivani u glasačke kutije sa glasovima ‘Ne’ kako tvrde u peticiji.

Zahtjevamo da se ponovno glasa, gdje će se glasovi brojati  od strane dvije osobe, od kojih jedna treba biti pristalica nepristrane međunarodne stranke bez udjela u glasanju.  The Huffington Post UK, Charlotte Meredith

 

Optužbe za pogrešno brojanje glasova  potkrijepljene su sumnjivim videom koji su nacionalisti naveli kao dokaz da je referendumsko glasanje namješteno. [youtube http://www.youtube.com/watch?v=LbJif7vISQg]
Tu vrstu teorije zavjere odbacuje  struja Yes Dundee koji su rekli da se nema razloga za brigu.

Reakcija Škotskih nacionalista izazavana je  ponašanjem pro-indy pristalica  koji su samo svoje frustracije usmjerili ka njima preko društvenih mreža, nakon što je rezultat referenduma objavljen. Atmosfera koja se stvarala prije, tokom i nakon glasanja bila je napeta. Odaziv na referndum bio je povijesno zapanjujući, gdje je struja ‘Da’ nadmašila za 400.000 glasova struju ‘Ne’.

Policija Škotske uzima sigurnost na referendumu o nezavisnosti iznimno ozbiljno i sarađuje s partnerskim agencijama uključujući i lokalne vlasti da osiguraju integritet glasanja. Glasnogovornik BBC News.

Postavlja se pitanje, da li je sva ova haotična situacija samo pokušaj da se dobije dovoljno vremena i baci sumnja kako bi možda i došlo do ponovnog referenduma i dobili se drugačiji rezultati? Kome odgovara nezavisna Škotska i da li je to ono što Škotskoj treba? Narod je izglasao da žele nastaviti biti dijelom Ujedinjenog Kraljevstva. Kampanja Scottish Indenpendeca za ponovnim referendumom samo može ići njima u korist, jer će imati mogućnost nezavisnog i autonomnog valdanja kao i uspostavljanja vlastitog Parlamenta i više ovlasti. Na drugoj strani, Ujedinjeno Kraljevstvo je vodilo uspješnu kamapanju. Premijer David Cameron je jasno dao do znanja Škotskoj da ako se odvoje, da je to konačno. U svakom slučaju, Škotska nije na gubitku.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *