Azra Kahriman

Saudijska Arabija zabranila ženama da ulaze same u restorane

Saudijska Arabija zabranila ženama da ulaze same u restorane
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Restorani u Saudijskoj Arabiji su uveli zabranu ženama da ulaze same u restorane. Razlog te zabrane je to, kako navode iz brojnih restorana, što žene zbog svog mentalno nestabilnog ponašanja flertuju, puše i koriste mobilne telefone.

U Saudijskij Arabiji ne postoji zakon koji kaže da žene ne smiju same putovati na području Saudijske Arabije, iako vlada mišljenje da žene ne bi trebale da izlaze u javnost bez prisustva nekog muškog člana porodice sa njima.

Na ulazima u pojedine restorane na vratima piše: „Zabranjen ulaz ženama!“

Vlasnik jednog restorana je postavio natpis: “Uveli smo ove zabrane, jer smo vidjeli brojne scene flertovanja u ovom restoranu.” Iz istog restorana dodaju da će ukloniti ove zabrane ukoliko budu sigurni da neće ponovo doći do sličnih incidenata koji negativno utječu na poslovanje restorana.

Ova zabrana je dovela do brojnih komentara na Internetu. Jedan od blogera kaže da je jedna žena prevršila svaku mjeru kada je ušla sama i fokusirala se na mobilni telefon. Dodaje da žene i adolescenti trebaju imati staratelja uz sebe kada posjećuju restorane. U drugom komentaru stoji da žene koje posjećuju restorane jednostavno nemaju poštovanja.

Ovaj čin je oštro osuđen od strane brojnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *