Azra Kahriman

Saudijska Arabija upozorava žene da ne prisustvuju protestima protiv zabrane vožnje automobila

Saudijska Arabija upozorava žene da ne prisustvuju protestima protiv zabrane vožnje automobila
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Unutrašnje ministarstvo Saudijske Arabije je u četvrtak izdalo saopštenje ženama da ne sjedaju za upravljače u automobilima, prkoseći na taj način muškarcima, jer pravila cesta u ovoj kraljevini kažu da nije dozvoljeno ženama da voze automobil uprkos društvene medijske kampanje koja je imala za cilj da ohrabri žene na ovakav potez.

Ovo saopštenje dolazi uoči 26. oktobra, godišnjice prošlogodišnjih demonstracija na kojima su žene rekle da su sjele za volan u znak protesta protiv zabrane ženama da voze, što je dovelo i do nekoliko hapšenja.

Poslijednjih nekoliko sedmica, aktivisti na društvenim medijima su podsticali žene da upravljaju automobilima i da takve slike ili video isječke objavljuju na Internetu, baš kao što su radile i prije prošlogodišnjih protesta.

 “Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da će čvrsto primjenjivati zakone protiv bilo koga ko sudjeluje u protestima (a žene vozači su).”, stoji u saopštenju koje su prenijeli državni mediji.

Ministarstvo je saopštilo da je svaka vožnja automobila žena u javnosti kršenje zakona i “prilika za predatore da se potkopaju socijalne kohezije.”

Od arapskih ustanaka 2011. godine, Rijad je zauzeo nulte tolerancije pristupa svim pokušajima protesta ili neslaganja u kraljevstvu, pa čak i aktivnosti liberalnih aktivista za ljudska prava, islamista i članova šiitske manjine.

Podsjećamo, Saudijska Arabija je jedina zemlja na svijetu u kojima je ženama zabranjeno da voze automobile.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *