Hamida

Sarajevo: Saopštenje studenata FF povodom povećanja cijena usluga na Univerzitetu

Sarajevo: Saopštenje studenata FF povodom povećanja cijena usluga na Univerzitetu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

SAOPŠTENJE STUDENATA FILOZOFSKOG FAKULTETA POVODOM PRIJEDLOGA ODLUKE IZMJENE CJENOVNIKA USLUGA UNIVERZITETA U SARAJEVU

Ovim putem želimo izvijestiti širu javnost o našem stavu povodom Prijedloga o izmjenama cijena usluga na Univerzitetu u Sarajevu usvojenom na zadnjoj sjednici Senata u srijedu, 25. juna 2014. godine.

Stav studenata Filozofskog fakulteta po ovom pitanju je veoma jasan: mi se oštro protivimo svakom vidu poskupljenja po bilo kojoj tački. Apsolutno je jasno da predloženo poskupljenje usluga dolazi kao posljedica teške finansijske krize u kojoj se fakulteti nalaze, ali želimo podsjetiti da je ona rezultat godina nemara kako nadležnih, tako i akademskih krugova, koji nisu pokazali dovoljnu spremnost da se izbore za bolji položaj Univerziteta i njegovih uposlenika.

Istovremeno, želimo istaći da smo mi izrazito nezadovoljni trenutnom atmosferom koja postoji na Univerzitetu. Neadekvatna primjena bolonjskog sistema obrazovanja, ogromni problemi koje imamo sa ISSS sistemom, oskudna bibliotečka građa nedovoljna da pokrije spiskove osnovne literature u našim silabusima, učionice i čitaonica u kojima se smrzavamo tokom hladnijih dana, osiguranje osnovnih higijenskih uvjeta, nedostatak praktične nastave – ovo su samo neki od gorućih problema sa kojima je i akademsko osoblje Filozofskog fakulteta dobro upoznato. Kao studenti Filozofskog fakulteta, mi smo spremni i voljni pružiti svaki vid konstruktivne podrške u smislu vršenja pritiska na Vladu Kantona Sarajevo da isplati zaostale tranše, poveća svoje učešće u finansiranju Univerziteta i usmjeri napore ka potpisivanju kolektivnog ugovora kojim bi se zaštitila prava uposlenika Univerziteta.

Međutim, na poskupljenja koja dugoročno za nas znače ukidanje prava na obrazovanje i privilegiju rezervisanu samo za one koji mogu da plate ne želimo i nećemo pristati. Porazno je da se osnovna prava i standardi koje su brojne generacije uživale danas pretvaraju u robu. Pravo na obrazovanje je temeljno ljudsko pravo, a znanje javno dobro koje pripada svima. Ukoliko našim vlastima nije jasno: fakultet nije profitna organizacija, a mi nismo ničija klijentela. Štaviše, čini se da je ovakvim nesmotrenim potezom i Univerzitet još jednom pokazao da nema obzira za mladog čovjeka, niti njegovu budućnost u ovoj zemlji.

OBRAZOVANJE NIJE NA PRODAJU!

Studenti Filozofskog fakulteta

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *