Hamida

Sarajevo će dobiti 7 kilometara staze za bicikliste po evropskim standardima!

Sarajevo će dobiti 7 kilometara staze za bicikliste po evropskim standardima!
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Projekat izgradnje biciklističke staze u bh. prijestolnici pokrenula je Gradska uprava Grada Sarajeva. Razlog tome je popularizacija i pojačana svijest o biciklističkom saobraćaju kao o sve poželjnijem, praktičnijem i jeftinijem načinu prijevoza. Uz to, biciklistički saobraćaj u urbanim sredinama pozitivno utječe na zdravlje, ekologiju, uštedu energije, a pogotovo na saobraćaj, koji je zagušen u našem glavnom gradu.

Inicijativu Grada podržali su Vlada Kantona Sarajevo, tačnije Ministarstvo za saobraćaj, načelnici tri gradske općine kroz koje će prolaziti staza, te Direkcija za ceste KS-a, koja zajedno s Gradom Sarajevom finansira projektiranje staze u iznosu od 48.000 KM.

Za izgradnju prve faze biciklističke staze koja će prolaziti kroz novogradsku općinu, predviđeno je 600.000 KM, s tim da će Grad Sarajevo i Direkcija za ceste KS-a izdvojiti po 300.000 KM.

Kako bi dobio kvalitetnu biciklističku stazu, projektiranu i izgrađenu prema evropskim tehničkim standardima, Grad je angažirao Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo. Institut je izradio Idejni i Izvedbeni (Glavni) projekat, koji prvi put tretira biciklistički saobraćaj u gradu.
Prema Glavnom projektu, čija je revizija u toku, staza će biti duga oko sedam kilometara.

Realizirat će se fazno, na potezu Stupska petlja – most Skenderija. Duž dvosmjerne biciklističke staze predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, odmorišta s klupama i česmama, a moći će se koristiti i usluge bežičnog interneta (WI-FI).

Širina staze za jednosmjerni biciklistički saobraćaj iznosit će 2 metra, a kroz Vilsonovo šetalište gdje će staza biti dvosmjerna, iznosit će 2,5 m. Grad se opredijelio za pigmentirani asfalt, koji se zbog svoje kvalitete uglavnom koristi kao podloga za biciklističke staze.

Grad Sarajevo je u rekordno kratkom roku dobio urbanističku saglasnost od Općine Novi Grad, na čijem području će i započeti izgradnja biciklističke staze. Staza će prolaziti ulicama Bulevara Meše Selimovića i dijelom Zmaja od Bosne, obostrano. Grad uskoro očekuje i saglasnost Općine Novo Sarajevo na inicijativu da najveći dio staze na ovom području prolazi kroz Vilsonovo šetalište zbog nedovoljnih prostornih mogućnosti u ul. Zmaja od Bosne.

Zadnja faza projekta predviđa da staza, od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, prelazi na lijevu obalu i završava kod mosta Skenderija.

(moja-avantura.ba)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *