Hamida

Samra Kesinovic i Sabina Selimovic mogle bi se suočiti sa optužnicom ukoliko se vrate u Austriju

Samra Kesinovic i Sabina Selimovic mogle bi se suočiti sa optužnicom ukoliko se vrate u Austriju
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Dvije tinejdžerke Samra Kesinovic, 17, i Sabina Selimovic, koje su otišle u Siriju da se pridruže IDIL-u, a za koje se vjeruje da se trenutno nalaze u sirijskom gradu Raqqa, mogle bi biti suočene sa optužnicom ukoliko se vrate u Austriju.

Prema Central European News, austrijska policija sastavila je dosje o vezi ovih dviju tinejdžerki sa terorističkim grupama, ali policijski glasnogovornik je odbio da komentariše da li će, uistinu, biti podignuta optužnica protiv njih. Međutim, kako prenosi Independent, Andreas Venier, austrijski advokat, je rekao da ako je tvrdnja Samre Kesinović i Sabine Selimović, da su otišle kako bi dale podršku džihadistima, istinita, onda bi to bio, uistinu, krivično djelo.

Andreas Venier je rekao da,”Učešće u terorističkoj organizaciji je kažnjivo djelo u Austriji, koja ne znači samo stajanje na prvoj liniji i povlačenje okidača, već uključuje i podršku ili pružanje informacija IDIL-u.  Ako se utvrdi da su devojke bile umiješane u terorističkim grupama, one bi se mogle suočiti sa kaznom zatvora do pet godina, čak i kao maloljetnice “.

Venier je, također, istakao da se treba povesti istraga o njihovoj, navodnoj, upetljanosti u nekoj terorističkoj grupi, radije nego voditi se određenim pretpostavkama o njihovoj krivici. “Ne možete za svako putovanje u Siriju reći da rezultira u sudjelovanju u terorističkim aktivnostima…”

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *