Azra Kahriman

SAD pozivaju koaliciju da povede online borbu protiv IDIŠ-a

SAD pozivaju koaliciju da povede online borbu protiv IDIŠ-a
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Penzionisani američki general John Allen, specijalni vašingtonski izaslanik koalicije protiv Islamske države, radio je sa više od šezdeset međunarodnih partnera na konferenciji u Kuvajtu, u ponedjeljak. Raspravljali su o napretku njihove borbe protiv Islamske države i na duge staze očekuje napredak.

Kako se nastavljaju zračni napadi kojima je meta Islamska država, Allen je obećao vojni poraz grupe u skorije vrijeme, ali je i upozorio da se arapske vođe, vjerske pa tako i političke moraju boriti protiv ekstremizma kojim obiluje informacijski prostor. On dodaje da će ovo biti generacijski i globalni izazov, ali i prilika da se povrati omladina iz tog sukoba, za bolje svih naroda.

 

U.S. General John Allen commander of foreign troops in Afghanistan claps after a ceremony to sign an agreement in Kabul

John Allen

Allen kaže da IDIŠ promoviše svoj “grozni brend ratovanja” online, gdje regrutuje nevine ljude.

 “To se dešava onda kada osporavamo IDIŠ-ovu prisutnost online, i kada negiramo legitimitet poruka koje šalju ranjivim mladim ljudima.”, rekao je Allen.
 John Alen je koordinator  kampanje protiv Islamske države, koju predvode Sjedinjene Američke Države. On se sastao sa predstavnicima koalicijskih zemalja, uključujući Bahrein, Egipat, Francusku, Irak, Jordan, Oman, Katar, Britaniju, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Nakon razgovora koalicioni partneri su obećali da će poduzeti korake na suzbijanju akcije regrutovanja stranih boraca u pripadnike IDIŠ-a.
Richard Stengel, američki državni podsekretar za diplomatiju i javne poslove, rekao je novinarima da je cilj ovog sastanka da se stvori koalicija, ali informacijska koalicija koja bi se odvijala paralelno sa vojnom koalicijom borbe protiv Islamske države.
bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *