Azra Kahriman

SAD oslobodile saudijskog militanta iz Guantanama

SAD oslobodile saudijskog militanta iz Guantanama
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Građanin Saudijske Arabije koji je proveo 12 godina zatočen u Guantanamo bazi je oslobođen, jer američke vlasti smatraju da on više ne predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država.
U subotu je Pentagon potvrdio da je Muhammed Al-Zahrani pušten iz Gurantanamo baze i da se vratio u svoju rodnu državu, Saudijsku Arabiju. U izjavi je rečeno da je bivši logoraš odobren za transfer još prošlog mjeseca posebnim osvrtom koji ima za cilj da smanji broj zatvorenika i na kraju i ubrza zatvaranje baze. Osvrt je uputio Barack Obama, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.
Prema izvještaju Odbora za reviziju Al-Zahrani je otputovao u Afganistan 1999. godine, kada se navodno gotovo pridružio Al Kaidi.
Al-Zahrani je prije puštanja prošao rehabilitacijski program. Advokati odbrane su iznijeli njegov slučaj rekavši da on silno želi da se vrati u Saudijsku Arabiju, kako bi bio uz svoju majku. Dok je on bio u zatvoru, otac mu je preminuo.
Vlasti su potvrdile da je ovo samo jedno u nizu puštanja iz ovog zatvora, u cilju zatvaranja baze koja trenutno broji 142 osumnjičena zatočenika. Od tog broja njih 73 je već dobilo dozvolu za puštanje na slobodu.
bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *