Hamida

SAD – Irak: “Jedna od stvari koju ova zemlja ne treba su savjeti Dicka Cheneya o ratovima.”

SAD – Irak: “Jedna od stvari koju ova zemlja ne treba su savjeti Dicka Cheneya o ratovima.”
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Kriza u Iraku još jedan je povod za brojne kritike spoljne politike koju vodi predsjednik Obama. Tim kritikama pridužio se i bivši američki potpredsjednik Dick Cheney.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i dalje isključuje mogućnost slanja američkih borbenih snaga u Irak, mada je Bijela kuća vrlo zabrinuta napredovanjem sunitskih militanata koji sada kontroliraju veliki dio iračke teritorije. Kriza u Iraku još jedan je povod za brojne kritike spoljne politike koju vodi predsjednik Obama. Tim kritikama pridužio se i bivši američki potpredsjednik Dick Cheney, jedan od najjačih zagovornika i kreatora američke invazije na Irak u martu 2003. godine.
 
U međuvremenu, na hiljade naoružanih iračkih šiita su u Bagdadu da brane i odbrane glavni grad od militanata koji se bore za Islamsku državu Irak i Levant.Ti militanti sada ugrožavaju i iračku naftnu infrastrukturu. Uz potencijalnu izbjegličku krizu, Irak se suočava i sa nestašicama goriva i medicinskih potrepština.
 
Predsjednik Obama je svjestan da bi se sadašnja iračka kriza mogla proširiti Srednjim Istokom, ali ističe da je američko angažiranje u rješavanju te krize ograničeno:
 
“Američke snage nećemo ponovo slati u Irak da se bore. Pomoći ćemo Iračanima na druge načine da se bore protivg terorista koji im prijete i njima, i regionu, a takođe i Sjedinjenim Držvama.”
 
Sjedinjene Države se povlače sa svjetske scene sa krupnim negativnim posljedicama, ističe bivši američki potrpredsjednik Dick Cheney i dodaje:
 
“Ostavili smo veliku prazninu na Srednjem istoku povlačenjem iz Iraka bez sporazuma o dugoročnom prisustvu u toj zemlji. Obamina nedavna najava o kompletnom  povlačenju iz Afganistana, moguće opet bez takvog spoprazuma, jednako je opasna. Bijela kuća i dalje živi u uvjerenju da je likvidiranjem Osame bin Ladena problem terorizma riješen. To nije bilo ni tada, a ni danas nije tačno.”
 
Rat u Iraku je bio jedan od najnepopularnijih američkih vojnih angažmana. Sadašnja podrška javnosti ponovnoj oružanoj intervenciji u Iraku je vrlo, vrlo mala.
 
Senator Harry Reid, Demokrata,  na kritike Dicka Cheneya kratko odgovara:
 
“Jedna od stvari koju ova zemlja ne treba su savjeti Dicka Cheneya o ratovima.”
 
Mnogi Republikanci, senatori i kongresmeni, a i neki Demokrate smatraju da Sjedinjene Države moraju razmoriti mnogo snažniji odgovor na,  teroristima i militantima   podsticane i vođene, sukobe na Srednjem Istoku.
 
Jedan od njih je i senator John Mc Cain, Republikanac:
 
“Ti teroristi i militanti su direktna prijetnja sigurnosti Sjedinjenih Država. Onima koji govore ostavimo Iračanima da se bore protiv njih kažem…. militanti i teroristi će sukobe prošiti izvan Iraka i Sirije.”
 
Iračka vlada zatražila je od Sjedinjenih Država da vrše udare iz zraka na snage sunitskih militanata. To je opcija o kojoj se predsjednik Obama još uvijek nije odlučio. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je da bi zračni udari bili od male koristi bez istovremenog formiranja iračke vlade u kojoj će  biti podjednako zastupljene sve iračke političke, etničke i vjerske grupe.

(Michael Bowman, VOA)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *