Azra Kahriman

Sa Nacionalne katedrale u Washington-u danas se oglasio ezan

Sa Nacionalne katedrale u Washington-u danas se oglasio ezan
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U petak 14. oktobra Nacionalna katedrala u Washingtonu je otvorila vrata za muslimane.

Za ovaj historijski momenat katedrala je ambijantalno preuređena, kako bi bila adekvatno spremna za obavljanje džume, zajedničke molitve koju obavljaju muškarci (muslimani) petkom. Muslimani su po prvi put pozvani da obave ovu tradiocionalnu molitvu unutar istog svetog prostora u kojem su se dešavale brojne nacionalne vjerske službe (poput predsjedničkih sahrana i sl.).

U organizaciji ovog događaja pomogao je južnoafrički ambasador Ebrahim Rasool koji će voditi hutbu (držati govor) poslije džume, koji je izjavio da je ovo ogroman dokaz solidarnosti. Ukrašene  rezbarije unutar katedrale, dugi centralni prolazi i lukovi, ga podsjećaju na drevne džamije.

Ideja da se u Nacionalnoj katedrali održava i džuma namaz je potekla nakon razgovora ambasadora Rasoola sa predvodnicom liturgije, Ginom Gilland Campbell. Campbell je istakla da je ovo pravo vrijeme za glasove razuma i umjerenosti u svim religijskim skupinama, što bi pokazalo zajedničku moć molitve.

U jednom dijelu katedrale uklonjene su stolice, kako bi se mogao prostrijeti tepih na kojem će muslimani obaviti svoju molitvu.

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *