Hamida

Ruski hoteli se prilagođavaju potrebama muslimana i uvode prostorije za obavljanje molitvi

Ruski hoteli se prilagođavaju potrebama muslimana i uvode prostorije za obavljanje molitvi
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Nakon što je u Rusiji opao procenat zapadnih turista, a povećao broj turista sa Bliskog istoka, ruski hoteli se prilagođavaju potrebama muslimana da bi osnažili turizam.

U toj namjeri neki ruski hoteli izbacuju svinjetinju sa menua, prave posebne prostorije za molitvu i postavljaju Kur` an na noćnom ormaru, a jedan hotel je uveo čak i posebni “halal meni”, u namjeri da privuče muslimanske turiste, navodi The Times Of Israel. U ovakvim prilikama, gdje je procenat zapadnih turista opao sa 30% na 50%, a samim time i turistička industrija trpi ogromne ekonomske gubitke, Rusija traži nadoknadu ovih gubitaka u turistima sa Bliskog istoka, koji su većinom muslimani.

Ovaj korak adaptacije ruskih hotela muslimanskim potrebama dolazi naročito poslije sve češćih zahtijeva za posebnim prostorijama za obavljanje islamskih molitvi, halal hrane, itd.

Direktor marketinga ruskog hotela Aerostar, Lyubov Shiyan, rekao je da većinski procenat njihovih gostiju čine strani turisti, a 13% su muslimani sa Bliskog istoka, tj. oko 5000 ljudi.

Kako navodi The Times Of Israel, ovo su teška vremena za ruski turizam, sa najgorom napetošću Istok-Zapad odnosa, još od Hladnog rata, uslijed krize u Ukrajini, zbog čega je zabilježen ogroman gubitak zapadnih turista. Uslijed takve situacije, Rusija ovim metodama privlači turiste iz raznih dijelova svijeta, naročito muslimanskog svijeta.

“Opremili smo 20 od 308 soba u hotelu sa molitvenim podmetačima, lavorima za ritualno pranje i malim kompasima koji pokazuju smjer Meke “, rekao je Shiyan.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *