Hamida

Ruska firma dizajnirala prvi mobitel za muslimane: Kur`an mobitel

Ruska firma dizajnirala prvi mobitel za muslimane: Kur`an mobitel
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Ruska BQ–Mobile firma dizajnirala je prvi mobitel koji je usmjeren samo na jednu vrstu potrošača, naime, muslimane. Na ovom mobitelu instaliran je Kur`an i molitveni alarm, i smatra se da će biti naročito popularan među muslimanima.

Ovaj mobitel sadrži i navigator koji će ukazivati korisniku njegovu lokaciju i smjer okretanja prema Mekki za vrijeme molitvi. Ova firma je navela za Russia Today da će ovaj mobitel izaći na tržište krajem novembra i da će uskoro objaviti slike ovog mobitela i svih njegovih tehničkih podataka.

“Prije stvaranja uređaja, stručnjaci su proučavali interese vjernika. Pitali su kakva vrsta naprava bi bila korisnoaza njih u svakodnevnom životu. Sadržaj mobilnog telefona je vrlo jednostavan i jasan, korisnik može u par klikova pokrenuti suru (poglavlje) Kurana “, rekao je Timur Imaev, predstavnik Centralne Duhovne uprave muslimana Rusije, citirano od strane TASS novinske agencije.

View image on Twitter

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

One Response to Ruska firma dizajnirala prvi mobitel za muslimane: Kur`an mobitel

  1. vedrana 2. Novembra 2014. at 10:44

    pa vec odavno imate takvu vrstu telefona na svakom androidu sa wi-fi se moz eskinuti mp3 kuran i vaktija i polozaj kible,cak semoze skinuti i takvim i ramazanska vaktija jeste da to nedodje direktno uz mobitel ali svako moze sebi da skine sta ga zanima i sta mmu je prioritet. tako da ovo sto se pravi nije nista novo….

    Komentariši

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *