Azra Kahriman

Rusija zabranila vjersku literaturu koju smatra opasnom po društvo

Rusija zabranila vjersku literaturu koju smatra opasnom po društvo
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Rusija je zabranila 1058 rukopisa, osudivši ih kao opasne za društvo. Među tim rukopisima su se našle i islamska i literatura za Jehovine svjedoke.

Zabranjena literatura uključuje knjige poput “Tvrđava muslimana” koja sadrži molitve poslanika Muhammeda (s.a.w.s.) koje je prikupio stari učenjak Saeed bin Ali bin Wahf Al-Qahtani. Zabrana je stavljena i na određenu biografiju poslanika Muhammeda (s.a.w.s.).

Već od 25. decembra ovi rukopisi su zabranjeni i okarakterisani kao opasni. Rukopisi koji je već prije bila zabranila Ukrajina, su sada zabranjeni i u Rusiji. Ruske vlasti posebnu pažnju usmjeravaju ka muslimanima na Krimu, gdje čak pretresaju medrese (islamske vjerske škole) i domove običnih krimskih Tatara u potrazi za zabranjenim rukopisima. Kako je izvijestila Qirim novinska agencija, domovi muslimana na Krimu se konstantno pretresaju.

Agenti su 5. septembra (2014.) upali u kuće članova krimskog Tatar medžlisa, Mustafe Salmana and Dilyavera Hayreddinova u Nizhnegorsk Rayonu. Kako navodi novinar Shevket Namatullaev, svjedoci su potvrdili da je policija tražila oružje, a u to vrijeme su Mustafa i njegova dvojica sinova bili u lokalnoj policiji. Ovo nije prvi slučaj ovakvih pretresa. I za vrijeme augusta ove godine, policija je također pretresala medrese.

Federalnu listu ekstremnih materijala je sastavilo Ministarstvo pravde Rusije 14. jula 2007. godine, zaključno sa 25. decembrom 2011. godine. Produkcija, pohranjivanje i distribucija ovog materijala predstavljaju uvredu u Rusiji.

Više od 300 000 muslimana koliko ih ima na Krimu je pozvano da uništi knjige koje su zabranjene. Na web-stranici vjerske uprave stoji u saopštenju: “Molimo vas da proučite listu i da poduzmete mjere kako bi uklonili zabranjene materijale ukoliko oni postoje.”

 

bosnia.alrasub.com

 

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *