Hamida

Rušenje američkog sna: 90% Amerikanaca je siromašnije sada nego 1987

Rušenje američkog sna: 90% Amerikanaca je siromašnije sada nego 1987
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Prema novoj studiji i Federalnim rezervama, većina američkih domaćinstava je siromašnija sada nego prije 27 godina. Prema tim procjenama oko 90% Amerikanaca ima manje prihoda nego 1987. Zbog te činjenice smatra se da američki san sve više odmiče od većine Amerikanaca.

Iz Federalnih rezervi objavljene su statistike koje pokazuju da 5% najbogatijih američkih domaćinstava je posjedovalo 54% od svih dobara, prema studiji iz 1989. Njihov udio porastao je na 61 % u 2010. i dostigao 63 % u 2013. godini.

Za razliku od toga, ostatak onih koji pripadaju top polovini u distribuciji dobara – obitelji koje su u 2013. imale neto vrijednost između $ 81,000 i $ 1.900.000 – posjedovali su 43 % dobara u 1989. godine, a samo 36 % u 2013. kako navodi predsjedavajuća odbora Federalnih rezervi Janet Yellen.

Janet Yellen je istakla da rastuća nejednakost u američkom društvu izaziva kod nje sve veću zabrinutost, pitajući se da li je ovaj trend kompatibilan sa vrijednostima koje su utemeljene u povijest SAD-a, a među tim vrijednostima je i ona koja stavlja akcent na jednake mogućnosti za sviju.

Yellen, kao i Matt O'Brien u svome članku za Washington Post Wonkblog, napomenuli su da oporavak od Velike recesije 2008. godine nije u potpunosti djelovao na većinu Amerikanaca, barem ne na način na koji je na 10 % najbogatijih.

RT navodi da su se dionice srušile za vrijeme krize, ali se vratile ubrzo nakon toga, ali pripadnici srednje klase su bili u dugovima od kupnji kuća, a ne kupnji akcija, kada se tržište za obje klase srušilo.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *