Azra Kahriman

Roza džamija za stanovnike filipinskog ostrva

Roza džamija za stanovnike filipinskog ostrva
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Prva roza džamija na filipinskom otoku Mindanao, sagrađena od strane Mayor Samsodina Dimaukoma, je otvorena za javnu upotrebu prvog dana muslimanskog svetog mjeseca, Ramazana.

Vjerska obaveza muslimana je da poste od zore do sumraka, suzdržavajući se od bilo kakvih tjelesnih užitaka. Ovakvom praksom se u muslimane koji poste usađuje osjećaj samokontrole u postizanju duhovnog savršenstva, kao i sklad sa svim ljudima, bez obzira na religiju i rasu.

Ured Autonomne pokrajine Mindanao (ARMM) Gov Mujiv Hataman i regionalne prodavnice, ali i industrijski odjel će rukovoditi ramazanskim tržištem hrane, gdje je predviđeno da proizvođači prodaju hranu za post muslimana, po niskim cijenama.

Advokat, Laisa Alamia, koja je i regionalni izvršni sekretar ARMM-a, izjavila je da će sajam unutar 32 hektara regionalne vlade biti otvoren u ponedjeljak. Dodala je i da se Hataman administracija raduje  mirnom, i svečanom poštovanju Ramazana od strane muslimanske zajednice ovog regiona.

Pukovnik Dickson Hermoso, portparol 6. pješadijske divizije vojske, rekao je novinarima Maguindanao Gov Esmael Mangudadatu  da je zatražio blaži tretman muslimanskih vojnika za naporne dnevne fizičke poslove, za vrijeme cijelog trajanja Ramazana. Guverner im je to  i dozvolio. Jedinicama lokalne samouprave u Maguindanao pokrajini je naloženo da održava red i mir u pokrajini u toku 30 dana posta sezone.

Roza džamija je poznatija pod nazivom “Mesdžid Dimaukom”. Finansirana od strane  Mayora Dimaukoma,  sagrađena je na zemljištu koje je donirala njegova porodica. Džamija je roze boje iz razloga što je upravo roza omiljena boja Mayora Dimaukoma i njegove žene. Za njih roza boja simbolizuje mir i ljubav. No, i gradska vijećnica, ali i zgrada lokalne policije su također u ovoj boji, što čini ovaj grad jedinstvenim i veoma lahkim za prepoznati.

 

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *