Azra Kahriman

Richard Dawkins: “Nemoralno je rađati djecu sa Daunovim sindromom, abortirajte!”

Richard Dawkins: “Nemoralno je rađati djecu sa Daunovim sindromom, abortirajte!”
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Richard Dawkins (1941.),  zoolog, teoretičar evolucije, filozof i šef Katedre za javno razumijevanje na Oxfordskom univerzitetu, autor je knjige  Sebični gen, koja je prvi put objavljena 1972. godine i koja je učinila popularnim gensko-centrični pogled na evoluciju. Knjiga je objavljena u više miliona primjeraka, i u rječnike je uvela termine mem i memetika. Dawkins je također autor i slijedećih knjiga: Prošireni fenotip, Slijepi urar, Rijeka iz Raja, Uspon na planinu nevjerovatnog, Raspletanje duše, Priče predaka i Vragov Kapelan.

dawk

Richard Dawkins

Jedan od najpoznatijih svjetskih ateista počesto šokira javnost svojim izjavama. Pored brojnih knjiga, on je poznat i po tome da je rekao prošle godine da najgori slučajevi pedofilije podrazumijevaju silovanje, nekad čak i ubojstvo, i istakao je da ih ne treba trpati u isti koš kao i blago dodirivanje djece. Za londonski Times ispričao je da je i on iskusio “blagu pedofiliju” 50-ih godina. Naime, jedan njegov učitelj ga je stavio na krilo i zavukao svoju ruku u njegove hlače. Dodaje Dawkins da je to radio i svim ostalim dječacima.

watt

Peter Watt

Peter Watt, direktor za zaštitu djece pri britanskom Nacionalnom društvu za sprječavanje okrutnosti prema djeci, rekao je da za Dawkinsa da on smatra da bismo na zločin koji je počinjen davno trebali drugačije gledati. No Dawkins, kako dodaje Watt, zaboravlja na jednu činjenicu, a to je da žrtve spolnog zlostavljanja pate od istih posljedica bez obzira na vrijeme kada im se desilo zlostavljanje.

Ono zbog čega je Dawkins došao u žižu javnosti augusta 2014. godine, je njegova izjava da je nemoralno rađati djecu sa Daunovim sindromom, i da majke čim saznaju da nose djecu koja imaju pomenuti sindrom, trebaju da abortiraju takvu djecu, jer nije etički da ih rode. Na Twitteru sa followersima je započeo razgovor o položaju i stradanju žena u Irskoj, zemlji gdje je abortus ilegalan. U Irskoj je poznat slučaj kada je silovana žena u 16-oj sedmici trudnoće pokušala sebi oduzeti život. Na kraju bila je prisiljena da rodi dijete.

“Irska je civilizovana zemlja, osim ovog pitanja.”, napisao je na Twitteru.

Aidan McCourt ga je pitao da li je civilizovano to što je u 2012. godini u Engleskoj i Welsu namjerno ubijeno, prije rođenja, 994 bebe sa Daunovim sindromom.

Da, to je civilizovano, jer to su fetusi, dijagnosticirano im je to prije nego što su im se razvili ljudski osjećaji.”, odgovorio je Dawkins.

twit1 twit2 twit3

Kakve poruke šalju djeca koja boluju od Daunovog sindroma pročitajte ovdje.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *