Azra Kahriman

Radikalni studenti dijele ISIS letke pozivajući britanske muslimane u džihad

Radikalni studenti dijele ISIS letke pozivajući britanske muslimane u džihad
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Mnoštvo letaka je podijeljeno na londonskoj ulici Oxford u noći 12. augusta. Na lecima je bila poruka da je obaveza muslimana da se odazovu i iskažu povjerenje samoprozvanom halifi, Abu Bakru al-Baghdadiju, vođi akcije na sjeveru Iraka.

 

wwww

 

Bijesni korisnici društvene mreže Twitter su postavljali razne slike i komentare povodom ove podjele letaka.  Jedna muslimanka iz Velike Britanije je rekla da je bila “rasno zlostavljana”, nakon što se suočila sa ovom grupom. Scotland Yard su potvrdile da je letak dat na pocjenu kako bi se utvrdilo da li krši zakon za borbu protiv terorizma. Letke su dijelili bivši studenti Omar Bakrija, zabranjenog klerika i sljedbenici Anjem Choudaryja.

Kako navodi standard.co.uk, ovaj letak nazvan “Khilafah established” izbjegava sadržaj koji ga može dovesti u vezu sa Islamskom državom Irak i Levant, ili sa tzv. halifom al-Baghdadijem. Letak indirektno poziva muslimane na džihad, jer trebaju da iskažu povjerenje halifi i da se presele na područje halifata. Navodi  Al Arabiya da su novine pisale da je čovjek koji je stajao ispred ovih plakata rekao da je svanuće nove ere počelo.

Na drugom letku je pisalo: “Živjeli smo u konstantnom ignorisanju, naša zemlja je podijeljena, resursi pokradeni, ummet razjedinjen, čast ponižena, i nevjernički zakon je nad nama.”  U letku stoji i to da muslimani širom svijeta imaju odgovornost i obaveze prema halifatu.

 

letak

 

Haras Rafiq iz Quilliam fondacije za borbu protiv ekstremizma i terorizma je rekao da je situacija u Gazi razbijesnila mnoštvo muslimana i da su postali frustrirani, te da zbog toga koriste letke kako bi muslimane Britanije razljutili i radikalizirali čime bih ih podstakli da napuste Veliku Britaniju. Kada govore o migracijama u ovome letku, jasno je da je to poziv da se ide u Islamsku državu Irak i Levant, iako je već zakon Britanije odredio da će oni koji odu da ratuju tamo po povratku u Veliku Britaniju biti uhapšeni.

Ghaffar Hussain, generalni direktor Quilliam fondacije je ove letke okarakterisao kao jasno kršenje zakona. Dodao je da je ovo uznemirujući razvoj situacije, koji ne bi trebao da bude iznenađujući, jer već oko 500 Britanaca se pridružilo ISIS-u. Kako navodi standard.co.uk, Hussain je rekao da ne trebaju uopšte tolerisati one koli podržavaju ISIS i one koji se regrutuju za ISIS iz Ujedinjenog Kraljevstva, jer to znači da podržavaju jednu od najzloglansnijih grupa koje smo ikada imali priliku da vidimo.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *