Azra Kahriman

Rabin Shalom Cohen brani ženama akademsko obrazovanje

Rabin Shalom Cohen brani ženama akademsko obrazovanje
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Rabin Shalom Cohen, novi duhovni vođa izraelske političke partije Shas je javno istupio protiv višeg obrazovanja za ultraortodoksne žene, pripadnice haredi sekte.

 

Pismo u kojim je rabin izrekao pomenutu zabranu je pobudilo bijes i zbunjenost ne samo među članovima haredi zajednice, već i izvan nje. Osnivač Shas partije i bivši spiritualni vođa, rabin Ovadia Yosef je dozvolio osnivanje institucije za akademsko obrazovanje pripadnika haredi sekte. No, Cohenovo pismo zabranjuje pomenute studije, što je procurilo do haredijske web stranice za informisanje Kikar Hashabbat, u ponedjeljak.

“Žene ne bi trebale uopšte da razmišljaju o studiranju bilo koje oblasti, zato što to nije u skladu sa Torom.”, izjavio je Cohen u svom pismu koje je poslao malo ranije, dodavši i to da nastava i predavači na akademskim institucijama nisu u skladu sa principima Tore.

Yaffa Deri, supruga lidera Shas partije, Arye Deri je bila iznenađena ovim pismom, i smatra da se Cohenovo pismo nije ticalo i fakulteta koji ona vodi. Nakon Yaffinih konsultacija sa rabinima, pa i samim Cohenom, ustanovljeno je da je ipak fakultet koji ona vodi adekvatan za haredi djevojke. No, postoji mogućnost ako Cohen bude želio, da zatvori i pomenuti fakultet.

Cohen je napisao ovo pismo nakon istraživanja koje je obavljeno prije dva mjeseca. Prema istraživanju petina ultraortodoksnih Jevreja u razmaku od 15-39 godine imaju akademska zvanja ili pohađaju studije kako bi stekli pomenuta zvanja.

Adina Bar-Shalom, je osnovala Haredi fakultet u Jerusalemu 2001. godine, koji trenutno pohađa 8 000 haredi muškaraca i žena. Član Yesh Atida, Aliza Lavie je kritikovala Cohenovo pismo, izjavivši da je to koran unazad, i da je to u totalnoj suprotnosti sa onim naslijeđem koje je iza sebe ostavio rabin Ovadia Yosef. To naslijeđe se očitovalo u najčišćem vidu ponašanja i manirima kroz značajan rad za akademsko obrazovanje haredi djevojaka, koje je postigla njegova kćerka, Adina Bar Shalom.

 

Piše: Azra Kahriman

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *