Hamida

PUBLICIRANO PRVO NAUČNO DJELO O POLITIČKOM DJELOVANJU ALIJE IZETBEGOVIĆA

PUBLICIRANO PRVO NAUČNO DJELO O POLITIČKOM DJELOVANJU ALIJE IZETBEGOVIĆA
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Publicirana knjiga ISKUŠENJE OPSTANKA – (1990. – 2000.) predstavlja prvu, na naučnim temeljima, zasnovanu političku biografiju Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, a autor djela je dr. Admir Mulasmanović, naučni saradnik u Institutu za istoriju u Sarajevu.

 

Knjiga predstavlja prerađenu doktorsku disertaciju dr. Mulaosmanovića koja je odbranjena na Odsjeku za povijest Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom dr. Ive Banca.

Knjiga prati političko djelovanje Alije Izetbegovića od osnivanje SDA 1990. godine, pa sve do njegovog povlačenje iz Predsjedništva BiH. S obzirom da je Izetbegović bio jedna od ključnih političkih figura u ovom periodu, može se reći da je ova knjiga i svojevrsna historija Bosne i Hercegovine u periodu od 1990. do 2000.

AUTOR O KNJIZI

Ovo djelo nastalo je na temelju doktorata Političar Alija Izetbegović. Od osnivanja Stranke demokratske akcije (1990.) do povlačenja iz Predsjedništva BiH (2000.) koji je odbranjen u julu 2012. godine na Sveučilištu u Zagrebu. Projekat je prijavljen i rađen na Institutu za istoriju u Sarajevu u periodu od 2008. do 2012. godine. Cilj istraživanja bio je utvrditi i analizirati političko djelovanje Alije Izetbegovića u ovoj dekadi – vjerovatno jednoj od najbremenitijih u bosanskohercegovačkoj historiji. Poseban, pak, cilj bio je utvrditi Izetbegovićeve mogućnosti, odnosno, pokušati odgovoriti na dilemu je li u svojim postupcima pretežno reagirao na političke koncepte nametane sa strane, u najvećoj mjeri od političkih vodstava susjednih republika Srbije i Crne Gore i Hrvatske, kao i međunarodne zajednice, ili je imao sasvim jasan politički program. S tim u vezi, kontekst je nerijetko mijenjan. Od jugoslavenskog, preko svjetskog i europskog, pa do partikularno bošnjačkog, u ovisnosti o značaju određenih poteza koji su se vukli iz svjetskih centara moći ili koje je Izetbegović činio i koji je bio konkretan učinak istih.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *