Mediha

Prvi put u historiji Velike Britanije: Hidžab u prodaji, kao dio školske uniforme

Prvi put u historiji Velike Britanije: Hidžab u prodaji, kao dio školske uniforme
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Veliki britanski trgovački lanac , John Lewis, po prvi put u historiji, u ponudi ima hidzab (marama koja pokriva glavu), kao dio školske uniforme.

John Lewis ima ugovor o prodaji hidžaba sa dvije britanske škole. The Islamia Girls’ School, osnovana 1983. godine, u Londonu. Školu je osnovao Yusuf Islam, poznatiji kao pjevač Cat Stevens. Školu pohađaju samo djevojčice islamske vjeroispovijesti.

Druga škola, koja ima ugovor sa John Lewis trgovinama, je Belvedere Academy, u Liverpulu. Školu mogu pohađati učenice bez obzira kojoj religiji pripadaju.

Osim marame u plavoj i crnoj boji po cijeni od £9 (22 BAM) u Londonu, odnosno £6 (14,65 BAM) u Liverpulu, u ponudi su i duga siva suknja po cijeni £40 (97,65 BAM), i sako iste cijene (£40) sa bedžem škole.
Hidžab je način odijevanja žene u islamu, koji podrazumjeva pokrivanje cijelog tijela odjećom, izuzev šaka i lica, za razliku od nikaba, koji uključuje pokrivanje i lica i šaka.

U nekim evropskim zemljama, kao što su Francuska, dijelovi Španije, Belgija, neki gradovi u Italiji, postoji zakonska zabrana nikaba. Također je u Jugoslaviji, 50-tih godina prošlog vijeka, uvedena zabrana nikaba ( pod tadašnjim nazivom , ‘zar’, ‘feredža’, ili tzv. ‘čaršaf’).

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *