Hamida

PRVA SEDMICA POTOPA: 150 događaja

PRVA SEDMICA POTOPA: 150 događaja
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

DAN PRVI | UTORAK | 13.4.2014

 1. Jaka kiša koja pada širom Bosne i Hercegovine od jutros je izazvala brojne poplave, pa čak i evakuacije, a najteža situacija je na nivou općine Ilidža u Kantonu Sarajevo. Ekipe civilne zaštite su na terenu, a meteorolozi najavljuju padavine sve do narednog vikenda.
 2. U Bosni i Hercegovini sutra se očekuje oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima, a ponegdje uz kišu moguća je i grmljavina, a na planinama sa susnježicom ili snijegom i uglavnom u cijeloj zemlji hladnije.

DAN DRUGI | SRIJEDA | 14.4.2014

 1. Kiša koja pada već danima prouzrokovala je poplave širom BiH, a vodostaj Miljacke ubrzano raste, pa bi se rijeka mogla izliti iz korita u pojedinim dijelovima Sarajeva ukoliko kiša nastavi padati, a prema prognozama meteorologa padavine će potrajati do nedjelje.
 2. Veliki broj podrumskih prostorija u poslovnim prostorima i trgovkama na sarajevskoj Baščaršiji poplavljen je, te za mnoge vlasnike borba s vodom traje cijelu noć.
 3. Nakon kiše koja danima pada u našoj zemlji danas je eskalirala situacija sa poplavama, a najteže je u Kantonu Sarajevo, odnosno općini Ilidža.
 4. Zbog povećanog vodostaja rijeke Miljacke na lokalitetu Butila distibucija gasa se obavlja preko glavne mjerno-regulacione stanice Hum i trenutno nema problema sa snabdijevanjem prirodnim gasom u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz KJKP “Sarajevogas” d.o.o. Sarajevo.
 5. Jutros je stanje najkritičnije na području Kantona Sarajevo, gdje je došlo do izlijevanja rijeka Bosne i Dobrinje, a u drugim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine je situacija stabilna, potvrdio je Zdravko Miletić, dežurni operativni u Federalnoj upravi civilne zaštite.
 6. Na putnom pravcu Foča – Sarajevo, preko prevoja Rogoj, saobraća se veoma otežano zbog snijega koji od noćas pada, rečeno je Srni u Saobraćajnoj policiji u Foči.
 7. Usljed poplava koje su zahvatile našu zemlju, bez struje je ostalo više hiljada potrošača, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.
 8. Na lokalnom putu Zenica – Babino zbog izlijevanja Babine rijeke iz korita, saobraćaj je bio obustavljen više sati, a mještani su kao alternativni pravac koristiti obilaznicu od 15 kilometara, kako bi stigli do centra grada.
 9. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranili su pješacima prelazak preko mosta na Drveniji zbog povišenog vodostaja Miljacke.
 10. Nakon obilnih padavina najkritičnija situacija sa poplavama je u Kantonu Sarajevo, dok su u Tuzli poplavljena privredna dobra, a na području Prače se izlila istoimena rijeka i ugrozila nekoliko objekata, rekao je za Klix.ba v.d. direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.
 11. Na području Rogatice izlila se rijeka Rakitnica i poplavila zasijana polja, voda se ulila u podrume nekoliko kuća, a ugroženi su i proizvodni pogoni Prerade mesa “Vizion” i Fabrike drveta “Ikonić komerc”.
 12. Proglašeno je stanje prirodne nesreće u općini Lukavac, u Tuzlanskom kantonu, gdje je poplavljeno 30 stambenih objekata i osnovna škola, kazao je Agenciji FENA šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja u Ministarstvu sigurnosti BiH Idriz Brković.
 13. Na prijedlog Općinskog stožera civilne zaštite, načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić je u poslijepodnevnim satima zbog poplava proglasio stanje prirodne nepogode.
 14. Magistralnim putem Bijeljina – Zvornik u Srednjem Šepku otežano se saobraća zbog izlijevanja vode na kolovoz, prekinuta je i putna komunikacija Zvornik – Sapna u naselju Ristići, a poplave prijete i domaćinstvima na području zvorničke opštine, rekao je šef Službe Civilne zaštite Rajko Jurošević.
 15. Vodostaj na većini vodotoka vodnog područja rijeke Save je u porastu, a na nekim rijekama je dosegao kritični nivo kazao je za Anadolu Agency (AA) Salih Krnjić iz Agencije za vodno područje rijeke Save.
 16. Intenzivne kišne padavine prouzrokovale su velike probleme građanima Tuzlanskog kantona. Zbog izlijevanja vode na kolovoz u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo u Đurđeviku.
 17. Malo vode prodrlo je u salu Federalnog parlamenta u Sarajevu, smještenu u zgradi u blizini rijeke Miljacke, ali zasad održavanje sutrašnje sjednice Doma naroda nije dovedeno u pitanje. Kako je sala građena ispod nivoa obližnje rijeke, predviđene su i pumpe koje crpe i te male količine vode iz objekta.
 18. Zbog obilnih padavina koje padaju više od 24 sata u Sarajevu, došlo je do poplava na području sarajevskog naselja Rajlovac.
 19. Obilne padavine koje ne prestaju padati od jučer uzrokovale su brojne probleme mještanima Olova na čijem području je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće.
 20. Stanje u vezi s poplavama na području nekih općina u Tuzlanskom kantonu se usložnilo, što je dovelo do proglašenja stanja prirodne i druge nepogode od općinskih načelnika – kazao je Agenciji FENA šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja u Ministarstvu sigurnosti BiH Idriz Brković.
 21. Na Bjelašnici visina snježnog pokrivača je dostigla 19 centimetara, potvrdio je Agenciji FENA dežurni osmatrač u Meteorološkoj stanici Bjelašnica Zijad Omerović. Snijeg pada i na Igmanu.
 22. U većem dijelu naše zemlje padavine neće prestati sve do vikenda, odnosno meteoalarm će biti uključen i dalje, jer će kiša istim ili sličnim intenzitetom kao i danas padati i naredna dva dana, rekao je klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović.
 23. Besana je bila protekla noć za brojne građane širom BiH u područjima pogođenim poplavom, a slijedi još jedna noć puna zebnje i straha. Kiša i dalje ne prestaje padati, brojni stambeni i poslovni objekti su poplavljeni kao i poljoprivredne površine. Teka situacija je u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo. Maglaj je odsječen od svijeta. Na terenu su i pripadnici Oružanih snaga BiH, a angažirani su i helikopteri.
 24. U Bijeljini je večeras proglašeno vanredno stanje zbog opasnosti od poplave.
 25. Pred stanovnicima naselja Bojnik, Otes, Stup, Vlakovo, Rakovica i Blažuj je jedna teška, besana i neizvjesna noć. Kiša ne prestaje padati a poplavni dio se širi i prijeti još većem broju kuća. Ljudi pokušavaju sačuvati svoje domove praveći tampon zone od vreća s pijeskom, ispumpavanjem vode i prenošenjem stvari na više spratove.
 26. Danonoćne kišne padavine najviše problema na području tuzlanske općine zadali su stanovnicima prigradskog naselja Simin Han. Vodena bujica koja se silovito kreće sa padina Majevice ka Siminom Hanu, Slavinovićima i Tuzli, prema tvrdnjama mještana, odnijela je tri mosta i ugrozila na desetine stambenih objekata.
 27. Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografiju iz svemira na kojoj se vidi ogromni kišni oblak koji se nadvio nad Evropom. Bosna i Hercegovina, ali i susjedne zemlje, bore se sa vodenim bujicama koje su poplavile kuće, poslovne objekte i brojne poljoprivredne površine.
 28. Pripadnici Gorske službe spašavanja Sarajevo danas su u Rajlovcu uspješno evakuirali tročlanu porodicu kineskih državljana, koja je vozilom zaglavila u poplavljenom području.

DAN TREĆI | ČETVRTAK | 15.4.2014

 1. Povratničko stanovništvo u Janju kod Bijeljine svakog proljeća ima ogromnih problema sa poplavama. Međutim, ni najstariji stanovnici ovog mjesta na obalama rijeke Drine i Janje ne sjećaju se tako velikih vodnih valova i poplava kao što je slučaj danas.
 2. Situacija u Maglaju je svakog momenta sve kritičnija. Voda ulazi u domove mještana koji su bespomoćni i očekuju pomoć, odnosno helikoptere Oružanih snaga BiH koji bi ih izvukli iz poplavljenih područja.
 3. U 120 godina otkada su 1892. godine počela hidrometeorološka mjerenja u BiH veće količine padavina od ovih sada nisu zabilježene, istaknuo je za Agenciju FENA klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Željko Majstorović.
 4. Iznimno teška situacija je u Zavidovićima gdje je proglašeno stanje prirodne nepogode. Mnogi dijelovi grada su pod vodom, a u većem dijelu grada nema struje.
 5. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku da se svi raspoloživi ljudski resursi i materijalno-tehnička sredstva Oružanih snaga Bosne i Hercegovine angažuju na pružanju pomoći civilnim organima i građanima Bosne i Hercegovine, u reagiranju na nastalu situaciju uzrokovanu poplavama na teritoriji Bosne i Hercegovine.
 6. Srebrenica je od sinoć bez vode iz gradskog vodovoda jer su zbog zamućenosti Zelenog Jadra i opasnosti da mulj ne uđe u sistem za prečišćavanje vode u cjevovod zavrnuti ventili na vodozahvatu.
 7. Zbog poplavljenih elektroenergetskih objekata ili pristupnih puteva bez snabdijevanja električnom energijom ostala su brojna mjesta u BiH. Najkritičnije je u Zeničko-dobojskom kantonu.
 8. Obilna kiša koja neprestano pada više od 40 sati prouzročila je poplave na području općine Gradačac, a usljed izlijevanja vode na kolnike deset sela u jugozapadnom dijelu te općine je odsječeno.
 9. Prema informacijama Centra civilne zaštite ZDK, sva područja u Zeničko-dobojskom kantonu se nalaze u veoma kritičnom stanju, u toku je evakuacija stanovništva i stoke, a sve raspoložive snage su na terenu.
 10. Stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta proglašeno je na području općine Vogošća, u kojoj je zbog velikih padavina jučer aktiviran Štab Civilne zaštite.
 11. Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine izvršili su danas evakuaciju 12 osoba sa područja Šekovića.
 12. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč će sa predstavnicima cenatara civilne zaštite helikopterom OS BiH izvršiti izviđanje kriznih područja u BiH uzrokovanih poplavom, radi efikasnijeg planiranja upotrebe resursa OS BiH.
 13. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kreće u obilazak poplavljenih područja u Zeničko-dobojskom kantonu i pokušat će doći do Maglaja, saznaje Fena u Vladi Federacije BiH.
 14. Olovo koje je jučer poplavljeno i danas je u teškoj situaciji. Iako je vodostaj u opadanju, snijeg koji pada jako brine građane. Ekipa civilne zaštite je na terenu, a veliku pomoć imaju i od lokalnog kajakaškog kluba.
 15. Usljed porasta vodostaja rijeke Miljacke došlo je do obrušavanja dijela kamenog zida korita kod mosta Ćumurija.
 16. Situacija u Zavidovićima je alarmantna. Nabujala Bosna urušila je i “odnijela” pješački most Duga koji je nošen vodenom bujicom udario u Bosanski most.
 17. Na području Kantona Sarajevo u toku je puštanje pod napon transformatorskih stanica u naseljima Bojnik, Paljevo, Riječica, Mihaljevići i Dobroševići. Bez snabdijevanja električnom energijom i dalje su dijelovi naselja Rajlovac, Kamenica, Svrake i Ahatovići, saopćeno je danas iz Elektroprivrede BiH. Bez struje je na području Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona preko 36.000 korisnika!
 18. Zbog poplava obustavljeno je snabdijevanje vodom stanovnika Lukavca i zaustavljen rad dvije fabrike u GIKIL-u.
 19. U teslićkom gradskom naselju Gaj voda je prodrla u desetak kuća, poplavljena je kompletna industrijska zona, a u osnovnim i srednjim školama obustavljena je nastava, rečeno je Srni u kabinetu načelnika opštine.
 20. I Žepče je, kao mnogi gradovi u BiH, poplavljeno, a građani pomažu jedni drugima u evakuaciji.
 21. Nezapamćene poplave pogodile su našu zemlju jučer i danas, a najviše su pogođeni stanovnici Maglaja i Olova, koji su odsječeni od ostatka zemlje. Ovim ljudima, kada se situacija smiri, bit će potreban svaki oblik pomoći, stoga Centar za promociju civilnog društva poziva građane Sarajeva da pomognu unesrećenima.
 22. Zbog izlijevanja vode na kolovoz, odrona ili potonuća kolovoza obustavljen je saobraćaj na brojnim dionicama magistralnih puteva širom BiH. Najkritičnije je u Tuzlanskom kantonu i Maglaju. Kako saznajemo u BIHAMK-u svi prilazi Tuzli su zatvoreni.
 23. Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je povodom pogoršane i aktuelne meteorološke situacije na području Kantona, izazvane obilnim kišnim padavinama i porastu vodotokova, a na osnovu izvršene procjene Kantonalnog štaba civilne zaštite, donijelo odluku da nastava u svim školama na području ZDK-a bude obustavljena u četevrtak i petak, 15. i 16. maja.
 24. Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao je da je uprava te općine danas proglasila vanredno stanje zbog velikih klizišta izazvanih poplavama na teritoriju te bh. općine.
 25. Kiša koja je u širom naše zemlje izazvala nezapamćene poplave i odrone zemljišta ne prestaje padati. Građani sa strahom dočekuju još jednu noć, jer, prema prognozama meteorologa, padavine stati tek za vikend. U Sarajevskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i drugim kantonima stanje je alarmantno. Vlada FBiH proglasila je stanje prirodne nesreće, a najteže je u Maglaju koji je u potpunosti pod vodom i odsječen od ostatka zemlje. I na području Republike Srpske stanje je teško, a vanredno stanje je proglašeno u 14 općina.
 26. Stanje u Bosni i Hercegovini u vezi sa poplavama je alarmantno. Mnogi građani su bili primorani napustiti svoje domove, a neki očajnički čekaju pomoć. Ipak, ima i onih koji su uprkos teškoj situaciji našli vremena da se zabave.
 27. Na planini Vlašić od sinoć ne prestaje padati snijeg, a visina sniježnog pokrivača trenutno je iznad 80 centimetara, javljaju nam čitatelji.
 28. Hrvatska će za pomoć Bosni i Hercegovini, gdje su se zbog obilnih kiša izlile rijeke, poslati dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s posadama i osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi.
 29. Vodostaj rijeke Bosne u Maglaju je u blagom porastu, dok je u Doboju u značajnijem porastu i u tom se gradu mogu očekivati još veći problemi, iako je veliki dio Doboja već pod vodom, potvrdio je za Klix.ba direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić.
 30. U mjestu Podgaj, općina Vogošća, aktiviralo se klizište koje je zatrpalo, kako saznajemo, osam kuća. Nezvanično saznajemo da je više osoba teže i lakše povrijeđeno, te da su upućene na KUM Univerzitetsko kliničkog centra. Poginulih, prema prvim informacijama iz Hitne pomoći Sarajevo, nije bilo.
 31. Grad Doboj je trenutno kao jedno usamljeno ostrvo u moru, potpuno “odsječen“, jer se usljed poplave vozilom ne može doći u grad, upozorio je šef Civilne zaštite u Doboju Milko Vidaković.
 32. Studentski parlamenta Univerziteta u Sarajevu pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći najugroženijem stanovništvu u BiH.

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *