Anessa Džinić

Prva džamija koju je dizajnirala žena

Prva džamija koju je dizajnirala žena
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Şakirin džamija je prva džamija u Turskoj koja je dizajnirana, osmišljena i čiji je interijer uređen od strane žene. Džamija se nalazi u Istanbulu i istovremeno odiše modernošću i odaje počast tradicionalnoj osmanskoj arhitekturi i dizajnu.

Džamija ima kapacitet za 500 vjernika i njenu unutrašnjost dizajnirala je Zeynep Fadıllıoğlu koja je poznata po dizajniranju trgovina, restorana i luksuznih hotela, zajedno s drugim umjetnicama koje primaju svjetska priznanja.

Džamiju karakteriše tradicionalni osmanski stil, kao što su velike kupole koje pokrivaju glavni molitveni prostor, zatim minareta i dvorište ili harem džamije. Dvorište izgleda još ljepše noću. Kada se uđe u džamiju, čini se kao da ste napravili korak u budućnost.

Minber je dobio moderan izgled, gdje se imam popne kako bi mogao da održi propovijed ili hutbu. Zlatno-plavi mihrab izgleda kao nešto iz SF filmova, kao nešto nevjerovatno. Luster predstavlja Svjetlost (‘Nur’) koja asocira na milost koja se tokom molitve spušta na vjernike.

Ženski molitveni dio pruža dovoljno prostora za veliki broj vjernica. I zidovi su ukrašeni imenima Allaha s.w.t. i kur'anskih ajeta. Poput tradicionalnih osmanskih džamija, plafon je ispisan imenima Allaha s.w.t., Njegovog Poslanika (sallallahu ‘alayhi sellem) i njegove četverice halifa (namjesnika).

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *