Azra Kahriman

Pronađen antički kompjuter u ostacima rimskog broda

Pronađen antički kompjuter u ostacima rimskog broda
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Arheolozi u sklopu ekspedicije koja nosi naziv “Velika grčka ekspedicija” su se upustili u novu ekspediciju koja ima za cilj da istraži  antičke olupine. Antikythera mehanizam (dobio naziv po Antikythera otoku) je pronađen na jednoj takvoj olupini u blizini Antikythera otoka.

Riječ je o antičkom kompjuteru koji je star najmanje 2000 godina. Vjeruje se da je služio da izračuna kretanje zvijezda i plenta. Mehanizam se sastoji od najmanje 30 različitih brončanih brzina, i smješten je unutar drvenog okvira koji je ukrašen sa preko 2000 različitih karaktera. Historija ovog uređaja je obavijena misterijom. Nejasno je kako je ovaj uređaj završio u rukama Rimljana. Prema vjerovanju, nesretni brod je prevozio uglednu ženu do Rima, gdje je trebalo da bude njeno vjenčanje, i taj mehanizam je bio njen vjenčani poklon. Naučnici su otkrili da je ovaj brod potonuo oko 60 godina p.n.e..

Istraživači su za ovo istraživanje koristili odijelo koje može doseći dubinu od 15o metara, vrijedno 1,3$ miliona dolara. Istraživači navode da na brodu postoji mnoštvo predmeta, i da je ovaj brod pravo bogatstvo Male Azije. Za istraživače dijelovi koji nedostajeu na ovom mehanizmu predstavljaju pravo bogatstvo.

 

bosnia.alrasub.com

 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *