Hamida

Profesor iz Arizone razbesneo Amerikance samo jednom rečenicom

Profesor iz Arizone razbesneo Amerikance samo jednom rečenicom
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Musa Al-Garbi, profesor Univerziteta u Arizoni, uzburkao je javnost izjavom da su zločini koje vojnici SAD svakodnevno čine podjednako strašni kao i oni koje čine džihadisti, tako da je sa pozicije Sjedinjenih Država licemerno osuđivati i moralisati nad zločinima počinjenim u ime ISIS, prenosi „Dejli mejl“.

Profesor Al-Garbi je sporni tekst objavio na sajtu „Truth out“, a u njemu je, između ostalog, predstavio američke vojnike kao „anti-muslimanske silovatelje“ čiji su zločini „podjednako strašni, ako ne i strašniji od onih koje čine pripadnici ISIS“.

 

Tekst je izazvao lavinu reakcija, pa su čak neki eksperti predložili da se Univerzitetu na kom dotični profesor radi uskrate sredstva za rad, pošto oni smatraju da novac poreskih obveznika ne bi trebalo da odlazi na finansiranje ustanova koje podstiču takve diskusije u situaciji u kojoj se danas svet nalazi.

 

– Politika Sjedinjenih Država prema Iraku, Libiji i Siriji je u velikoj meri uticala na stvaranje ISIS-a kao ključnog aktera u regionu – piše Al-Garbi i dodaje da se ono što danas ljudi iz Obaminog kabineta osuđuju događalo i ranije, samo što su počinioci zločina bili američki vojnici.

– Kao jedan od povoda za intervenciju SAD se navodi seksualno nasilje i otmice jazidskih žena koje danas sprovode džihadisti, a isti scenario je iskorišćen i 2001. godine, kada je Amerika počela rat protiv talibana u Avganistanu. Međutim, tokom tog rata, kao i sledećeg, rata protiv Iraka iz 2003. godine, američki vojnici su konstantno činili silovanja, kako nad zarobljenicima, tako i nad lokalnim stanovništvom. – piše Al-Garbi u svom tekstu.

 

U nastavku teksta, Musa Al-Garbi nastavlja da šokira američku javnost tvrdnjama da među pripadnicima američkih trupa ima dosta „rasista i neonacista“, a pominje i užasne zločine koje su američki vojnici radili nad pripadnicima suparničke vojske, od kojih su neki dokumentovani i fotografijama.

Nakon protestne note upućene Univerzitetu, ova institucija se ogradila od Al-Garbijevog teksta navodeći da je reč o ličnom stavu autora, kao i da su mnoge njegove kolege šokirane i uvređene iznetim stavovima.

 

U saopštenju se ipak dodaje i da dotični profesor radi na Univerzitetu na određeno vreme, da predaje samo jedan predmet ovog semestra i da država ni na koji način ne finansira njegov rad.

 

Međutim, Univerzitet je istakao i da po Prvom amandmanu, Musa Al-Garbi ima pravo da iskaže svoje lično mišljenje.

 

blic.rs

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *