Mediha

Pripreme za ispit: 10 savjeta za učenje

Pripreme za ispit: 10 savjeta za učenje
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

1. Odvojite dovoljno vremena za učenje

Ne ostavljajte sve za zadnji trenutak. Iako neki studenti bolje uče u „zadnjoj minuti“, većini to ipak ne uspijeva. Napravite raspored za učenje. U raspored unesite koliko ispita imate, i datume ispita. A onda, prema tome, organizujte učenje. Za neke ispite će vam trebati više vremena u odnosu na druge. Napravite vremenski raspored koji vama odgovara.

2. Organizujte svoj kutak za učenje

Napravite dovoljno mjesta za knjige i sveske. Imate li dovoljno svjetla? Je li vam stolica udobna? Jesu li kompjuterske igrice izvan vašeg vidokruga?
Sklonite sve što vam može odvući pažnju. Napravite atmosferu u kojoj se možete potpuno fokusirati. Za neke ljude, to znači potpuno tišinu, dok drugima odgovara tiha muzika. Nekima odgovara da je sve potpuno čisto i uredno, dok drugima više odgovara „kreativni nered“. Razmislite šta vama najviše odgovara, i prema tome se organizujte.
3. Koristite dijagrame i skice
Vizuelna pomagala će biti od pomoći, naročito kod ponavljanja. Na početku učenja, zapišite sve što znate o lekciji. Potom istaknite mjesta gdje postoje „šupljine“. Kako se ispit bliži, sažmite materijal za ponavljanje u dijagram, ne veći od jedne stranice. Organizacija lekcije u ovakvom formatu može vam pomoći da se brzo sjetite svega što znate, u toku ispita.
4. Proučite ispite sa prošlih rokova
Jedan od najefikasnijih načina pripreme za ispit, jeste vježbanje ispita sa prošlih rokova. To pomaže da se upoznate sa formatom zadataka i ako mjerite vrijeme, možete biti sigurni da ćete odgovarajuće rasporediti vrijeme za svaki zadatak na ispitu.
5. Objasnite odgovore drugima
Roditelji, mlađa braća i sestre ne moraju samo smetati tokom ispitnih rokova. Iskoristite njihovo prisustvo u svoju korist. Objasnite im odgovore na ispitna pitanja. To će pomoći da vama bude jasnije, a takođe ćete uočite koji dijelovi zahtjevaju više učenja.
6. Organizirajte grupe za učenje sa prijateljima
Nađite se sa prijateljima na „sastanku učenja“. Oni možda imaju odgovore koje vi nemate, i obrnuto. Sve dok se možete koncentrirati na učenje odgovarajući vremenski period, ovo može biti jedan od najefikasnijih načina učenja.
7. Pravite redovne pauze
Iako možda mislite da je bolje učiti što više sati, to može biti kontraproduktivno. Ako biste trenirali za maraton, ne biste ni pokušavali trenirati 24 sata dnevno. Isto je i sa učenjem. Dokazano je da manje pauze pomažu ako želite da gradivo ostane u dugoročnoj memoriji.
Svako je drugačiji, te je najbolje da razvijete rutinu za učenje koja vama odgovara. Ako vam je lakše učiti ujutro, počnite rano, a pauzu možete napraviti u vrijeme ručka. Ako bolje učite noću, pauze pravite preko dana, tako da ste spremni kada „padne mrak“.
8. Grickalice kao hrana za mozak
Odustanite od brze, nezdrave hrane. Možda vam se čini da zaslužujete da se počastite, ili da nemate vremena za kuhanje, ali hrana koju jedete može imati utjecaj na nivo energije i koncentraciju. Nahranite tijelo i mozak hranom za koju je dokazano da pomaže koncentraciji i poboljšava memoriju, kao što su riba, orasi, bademi, sjemenke, jogurt, šumsko voće. Ovo se takođe odnosi i na dan ispita.
9. Isplanirajte dan ispita
Pripremite sve za dan ispita- ne ostavljajte sve za taj dan, da vam se ne bi dogodilo da ne znate šta trebate ponijeti. Provjerite sva pravila i stvari koje trebati imati na ispitu(digitron, rezervnu olovku, razne tablice itd.). Isplanirajte vrijeme koje vam treba da dođete na ispit. Uzmite u obzir gužve u saobraćaju i slično. Ako idete sa prijateljem, budite sigurni da je jedan od onih koji ne kasne.
10. Pijte dovoljno vode
Zapamtite, hidratacija je neophodna da bi mozak funkcionirao!

Sretno!

(topuniversities.com)

Prevod: bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *