Mediha

Prevelika popularnost “selfija” među hadžijama izazvala zabrinutost islamskih učenjaka

Prevelika popularnost “selfija” među hadžijama izazvala zabrinutost islamskih učenjaka
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Sve više hadžija se slika, odnosno pravi “selfie” na svetim mjestima u Meki. Ove godine je selfie među hadžijama postao toliko popularan, da je reagovala i vodeća saudijska ulema. Učenjaci su od hadžija zatražili da se suzdrže od fotografisanja, te da se posvete ispravnom obavljanju obreda hadža.

“Rekao je Poslanik a.s.: Allah naređuje da se hadž obavi bez gordosti i da se ne objelodanjuje”  izjavio je Sheikh Abdul-Razzaq Al-Badr za Arabnews.com. “Hadžije se sada slikaju kada stignu na Miqat. Ne samo to, oni se slikaju dok tavafe, prilikom stajanja na Arefatu i prilikom bacanja kamenčića. Kao da im je na ovom putovanju cilj fotografisanje, a ne ibadet.”

“U Medini sam primjetila porodicu okrenutu prema suncu, podignutih ruku, kao da čine dovu. Nisam razumjela šta to rade. Ali sam onda primjetila osobu ispred njih kako ih fotografiše”  kaže  Zahra Mohammad, profesorica Islamskih Studija u Rijadu.

Ranije su saudijske vlasti zabranile fotografisanje unutar Svetog Hrama u Meki i mogao je biti onemogućen ulazak onima kod kojih se pronađu kamere ili mobiteli sa kamerom. Međutim, kako se broj “krijumčarenih” kamera povećao, vlasti su dozvolile fotografisanje.

Javnost ima različita mišljenja o ovom pitanju. Dok jedni smatraju da se kosi sa obredima i porukama hadža, drugi u tome vide dobar način da se zabilježe uspomene na hadž.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *