Hamida

Prestanite pušiti uz pomoć pet zdravih namirnica!

Prestanite pušiti uz pomoć pet zdravih namirnica!
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Pušenje je navika koja može prouzročiti ozbiljnu štetu vašem fizičkom i mentalnom zdravlju. Želite li smanjiti ovu naviku i baciti cigarete zauvijek – imate sreće. Postoje zdravi načini kako to učiniti, a da ne dolaze s neželjenim nuspojavama.

Narandže

Ovi agrumi puni su vitamina C, koji povećava brojku vaših bijelih krvnih stanica. Konzumiranje ovog voća pomaže u borbi protiv toksičnih tvari koje dolaze od udisanja dima cigareta, pa čak i poboljšava metabolizam. Narandže mogu smanjiti razinu stresa.

Kivi

Pušenje snižava razinu vitamina A, C i E u ljudskom tijelu. Svojem tijelu možete vratiti u prehrambenu ravnotežu konzumacijom kivija.

Voda

Jeste li znali da nikotin zapravo dehidrira vaše tijelo? Potrebno je piti 8-10 šalica vode dnevno što vam pomaže pri rehidratizaciji tijela. Voda će ujedno otjerati nikotin iz vašeg tijela.

Špinat

Istraživanja pokazuju da pušači imaju niže zalihe folne kiseline od nepušača. Ova kiselina je potrebna za održavanje mišića, živaca i zdravlja mozga; srećom, njega ćete pronaći u špinatu. Špinat je pun vitamina i drugih važnih hranjivih tvari koje morate uravnotežiti za cjelokupno zdravlje.

Mrkva

Mrkve su odličan izbor za odvikavanje od pušenja, no samo ako pijete sok od mrkve učinkovitost odvikavanja od nikotina je veća. Svakodnevna čaša soka od mrkve ispunit će vas vitaminima A, B, C i K.

(MOJEzdravlje)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *