Hamida

POTOP: Uništeni književni fondovi

POTOP: Uništeni književni fondovi
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U potopu, koji je najvećim dijelom u Bosni i Hercegovioni zahvatio oblast Zeničko-dobojskog kantona, stradale su i Opće biblioteke, osnovne i srednje škole, ustanove za djecu s posebnim potrebama, centri za kulturu …, no sa sigurnošću možemo, sada već, kazati da potop je uništio znatan dio književnog fonda u potopljenim područjima. Posjetili smo Maglaj i Olovo!

Dopisnici Al Rasuba danas su boravili sa članovima Udruženja bibliotekara ZDK-a Midhato Kasap, Senado Čišija i Esmiro Bašić  u Maglaju i razgovarali sa kolegicom Ninom Salkić, direktoricom Opće biblioteke. Osnovna svrha posjete je, kako ističu iz Udruženja bibliotekara, da se upoznaju sa stanjem u kome se nalazi biblioteka, da se vidi na koji način se može pružiti pomoć od drugih biblioteka i da se vidi na koji način će teći saniranje štete i osposobljavanje uslova za normalan rad. Pored svih šteta koje su nastale u biblioteci najveća šteta je da je oko 60% knjižnog fonda uništeno, a riječ je o cifri od oko 25 000 knjiga.

Olovo je druga općina u ZDK-u po količini stradanja u poplavama. U samoj jezgri grada visina vodostaja je iznosila 1,5-2 metra. Biblioteka je u poplavama pretprjela znatno manju štetu u odnosu na biblioteku u Maglaju, ipak, oštećeno ili uništeno je oko 20 % knjižnog fonda, što iznosi oko 2000-3000 knjiga. Uposlenici biblioteke su svojim angažmanom uspjeli da spase knjižni fond od još većih stradanja. 

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *