Hamida

Poster koji je izazvao veliku kontroverzu u Velikoj Britaniji zbog svoje poruke

Poster koji je izazvao veliku kontroverzu u Velikoj Britaniji zbog svoje poruke
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Kampanja Nacionalne Zdravstvene Zaštite (NHS), kojoj je cilj da ukaže na opasnost konzumacije alkohola, a koje je pokrenuta 2005-te, izazvala je veliku kontroverzu u Velikoj Britaniji. Nakon što je  na jednom posteru, navodno, sugerisano da je žrtva krivac zbog silovanja, jer je konzumirala alkohol u velikim količinama, pokrenuta je peticija od strane Jack May, studenta sa Kambridž univerziteta, da se poster ukloni, i do sad je prikupljeno preko 65.000 potpisa.

NHS je odbio da se javno izvini i  povuče reklama, jer kako navode, to je stara reklama, i uprkos tome što je poster dio kampanje koja je pokrenuta od 2005 do 2007, neke klinike i dalje je izlažu. Kritičari postera navode da je reklama opasna jer šalje pogrešnu poruku o sexualnom nasilju, naime, prebacuje krivicu sa počinitelja na žrtvu.

Kritičari navode i da poster sugeriše da u slučaju da žrtva nije tada bila u alkoholiziranom stanju, ne bi bila silovana, i upoređuju je sa lažnim argumentom da silovana  žena koja je na sebi imala  provokativnu odjeću “je to tražila”.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *