Azra Kahriman

Post mjeseca Ramazana zabranjen u Sjeverozapadnoj Kini

Post mjeseca Ramazana zabranjen u Sjeverozapadnoj Kini
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Studentima i državnim službenicima na muslimanskom sjeverozapadu Kine, gdje se u Pekingu dešavaju sigurnosni obračuni, je naređeno da se izbjegne učestvovanje u tradicionalnom posta tokom svetog islamskog mjeseca Ramazana.

 

U izjavama objavljenim u srijedu na web-stranice škola, vladinih agencija i lokalnih političkih stranki u Xinjiang regionu, stoji da je ova zabrana uvedena u cilju zaštite blagostanja studenata, i radi prevencije kako ne bi došlo do promocije religije (u ovom slučaju islama) u školama i vladinim uredima.
china
“Niti jedan profesor ne smije učestvovati u religijskim aktivnostima, jer će to usaditi religijska misli u studente, ili čak prinuditi studente na religijske aktivnosti.”, rečeno je u izjavi na web-stranici osnovne škole broj 3. u Ruoqiang County in Xinjiang.

Slične zabrane su već uvođene u Kini, no ove godine je to specifično i krajnje osjetljivo pitanje. Naime,  Xinjiang je pod strogom sigurnošću i nadzorom, zbog napada za koje vlada krivi muslimanske ekstremiste koji imaju strane terorističke veze. 22. maja u gradu Urumqi su bačene bombe na prodavnicu povrća. U tom napadu su smrtno stradale 43 osobe. Nakon istrage kineske policije, za napad su okrivljeni muslimanski ekstremisti.

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *