Hamida

Poražavajući podaci o porastu rodne nejednakosti u primanjima

Poražavajući podaci o porastu rodne nejednakosti u primanjima
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Iako se smatra da su se žene izborile za svoja prava i da su napokon postale ravnopravne sa jačim polom, nova istraživanja pokazuju da, zapravo, nejednakost među njima se još više povećala. Naime, žene i dalje moraju raditi dodatne dane u godini kako bi ostvarile jednak profit koji zarađuju muškarci.

Ove godine, žene rade tri dana više , i to besplatno, za razliku od prošle godine. Aktivisti za ženska prava navode poražavajuću statistiku koja pokazuje da žene i dalje godišnje zarađuju 15,7% manje od muške populacije.

Huffington Post navodi slijedeću statistiku koja pokazuje nejednakost u primanjima između muške i ženske populacije:

– Muškarci koji rade puno radno vrijeme imaju dva puta veću šansu da zarade 50.000 £ godišnje od žena sa punim radnim vremenom.

– Žene danas imaju veće šanse u Bugarskoj i Burundiji nego u Britaniji. Britanija je sada iza Nikaragva, Bugarske i Burundi za žene u smislu jednakih šansi za dobro obrazovanje, karijeru i zdravlje, prema navodima Svjetskog ekonomskog foruma.

– Razlike u platama među polovima su zapravo sve gore. Žene moraju efektivno da rade ekstra tri dana besplatno u odnosu na prošlu godinu.

– Stvari postaju puno teže za žene u Velikoj Britaniji. Velika Britanija je ispala iz top 20 najviše rodno jednakih zemalja u svijetu po prvi put, prema istraživanju objavljenom prošle sedmice od strane Svjetskog ekonomskog foruma, nakon što je prihod žena spao za £ 2700 tijekom proteklih godinu dana.

– Žene češće zarađuju manje od dnevne plate. Jedna od četiri žene koje rade puno radno vrijeme zarađuje manje od dnevne plate, u odnosu na jednog od šest muškaraca, prema TUC analizi.

– Britanska rodna nejednakost u platama je još veža za žene koje imaju skraćeno radno vrijeme koje zarađuju 34% manje po satu, u prosjeku, u odnosu na muškarce koje rade puno radno vrijeme.

– Nastavnici osjećaju rodni jaz u platama. Žene koje rade puno radno vrijeme u višem obrazovanju zarađuju za £ 13,000 (22.3%) manje godišnje, u prosjeku, od svojih muških kolega.

– Ženski advokati sa punim radnim vremenom zarađuju oko 10.000 € (20,2%) manje za godinu dana, u prosjeku, od svojih muških kolega, iako ih prevazilaze u broju.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *