Azra Kahriman

Poljska zabranila brzu hranu u školama

Poljska zabranila brzu hranu u školama
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U cilju spriječavanja gojaznosti djece, vlada Poljske je zabranila brzu hranu (fast/junk food). Ova zabrana stupa na snagu slijedeće godine, i već tada djeca neće moći da pronađu čipsove, sokove i hamburgere u blizini škola.

Poljski poslanici su odlučili da povedu više pažnje oko ishrane djece u školama, i stoga su u četvrtak izglasali zabranu hrane u školama sa 426 glasova. Ministarstvo zdravstva će povesti mjere kako bi se ova odluka sprovela slijedeće godine. Vlada Poljske je shvatila bitnost zdrave prehrane, pogotovo za djecu. Hrana koja je zabranjena da se prodaje u školi, neće biti čak ni reklamirana u blizini škole. Prodavnicama u blizini škole je ostavljeno tri mjeseca kako bi mogle svoje poslovanje da prilagode ovim novim pravilima koja stupaju na snagu slijedeće godine.

Škola će održavati brojne konsultacije sa roditeljima u cilju njihove edukacije oko zdrave prehrane i nutritivnih vrijednosti namirnica koje koriste. Kako navode lokalni mediji, na osnovu UN statistika, u Poljskoj je od ukupne populacije 51% stanovništva pretilo. Studija koju su provele Ujedinjene Nacije, pokazala je da je čak 17% djece u Poljskoj pretilo. Na skali koja mjeri u kojoj zemlji je najviše djece pretilo, Poljska je na osmom mjestu.

Ovaj zakon se odnosi i na djecu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, dok su polaznici škola za odrasle izuzeti od toga.
bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *