Anessa Džinić

Pojednostavite život sa djecom

Pojednostavite život sa djecom
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Rijetko majkama neko može pomoći u pravom smislu ili ih uopće zamijeniti, ipak dnevne situacije sa mnogo obaveza mogu ih načiniti dobrim organizatorima i naganti ih da pojednostave život sebi i svojoj porodici.

Naučite djecu da budu samostalna. Ako su djeca dovoljno velika dozvolite im da sami rade neke stvari umjesto vas: da sipaju sebi mlijeko i žitarice, da operu svoju jabuku, da se sami kupaju, oblače, peru zube, namjeste svoj krevet, skupe igračke, urede svoju sobu. Nije loše nagraditi ih, time će ne samo imati motivaciju, već će naučiti da se u životu stiču nagrade i zarada putem rada. Svakako nije zgoreg pokazati zahvalnost za njihovu pomoć, jer se tada ona ne samo osjećaju korisno, nego i sretno što su mogli pomoći.

Napravite svoj kalendar ili jednostavno uzmite papir i napišite na njemu po danima i datumima sve vaše i dječije aktivnosti. Zakačite ga na frižider magnetom. Tako ne možete zaboraviti i dovesti sebe u situaciju da “jurite”.

Kante ili kutije za igračke su veoma su praktične. Nabavite više njih i ne budite previše strogi. Kada dođe vrijeme, sve se igračke “bace” unutra i kuća izgleda relativno sređena. Skupljajte igračke na kraju dana, kada djeca prestaju da se igraju. Nema svrhe ludjeti zbog loma, jer sa djecom nije moguće da bude drugačije. Ako imate nekoga u posjeti, imajte na umu da niko nije došao u inspekciju. Naučite djecu da sklanjaju za sobom.

Jutra mogu da budu prilično haotična, naročito ako se spremate za posao, pa djeca za školu ili obdanište. Uvečer, prije spavanja, pripremite vašu i njihovu gadrerobu, čak i čarape, pripremite užinu i stavite je u frižider, spakujte knjige, napravite plan šta ćete spremiti za doručak.

Rani odlazak na spavanje, to je najvažnija stavka. Djeca su toliko aktivna da su odmor i dobra, regularna ishrana veoma bitni za njihov razvoj. Budite beskompromisni što se toga tiče. Odredite da djeca treba da budu u svojim krevetima prije deset sati uvečer.

Smanjite konzumiranje šećera, jer je krajnje nepotrebno potpuno izbaciti slatkiše iz ishrane djece. Međutim, pretjerani unos istog dovodi do naglog porasta šećera u krvi, energija dostiže svoj vrhunac, djeca postaju hiperaktivna, nemirna, a onda energija naglo opada što za rezultat ima to da se djeca najednom osećaju umorna, razdražljiva, pospana, troma i nervozna. Malo čokolade neće škoditi. Energija im treba, ali ona koja se troši polahko. Voće, žitarice, orasi, lješnjaci, sve to će dati vašem djetetu potrebnu i dobru energiju.

TV i kompjuteri, dokazano je, utiču na razdražljivost djece. Ponekad se čini da je to lahko riješenje: stavite ih pored ekrana i makar su mirna i tiha. Međutim, primjećujete da putem gledanja agresivnih crtanih filmova i igranja sličnih igrica djeca postaju agresivna, gojazna, nervozna, zahtjevaju da im kupite ovo ili ono (stalno bombardovanje reklamama), oponašaju ono što vide. Ograničite im gledanje TV-a ili makar strogo kontrolišite šta gledaju. Sat vremena crtanja sa vama, zajedničkog pravljenja kolača, šetnje ili igranja u parku će vam pružiti veće nagrade i zadovoljstvo.

Pojednostavite dječiju garderobu. Znamo koliko su djeca nepažljiva, naročito u školi “Slojevito” oblačenje je veoma praktično: bluza preko bluze ili džemperića, tako da se može lahko skinuti ako je vruće ili obrnuto.

Gdje god da idete uvek imajte nešto za grickanje. Djeca, s obzirom na to da veoma brzo troše energiju i da su mnogo aktivnija od nas, vrlo često ogladne. Imajte u torbi neku čokoladicu, voće, neke zdrave grickalice, sok i obavezno flašicu vode- hidratacija je od osnovnog značaja za njihovo i naše zdravlje, kao i malo pakovanje vlažnih maramica.

Ne ostavljajte sve obaveze za vikend, naročito za nedelju: kupanje neka bude subotom umjesto nedjeljom uvečer pred školu (u toku radne nedjelje obavezna su tuširanja u zavisnoti od aktivnosti i godišnjeg doba), dio domaćeg zadatka za ponedeljak može se uraditi subotom, a ostalo već sljedećeg dana. Svako nagomilavanje obaveza čini vas i vašu djecu nervoznim.

Naučite da kažete “ne”, da odbijete pozive na druženje ili da smanjite broj društvenih obaveza koje nisu od posebnog značaja. Ako ste umorni, sasvim je u redu da želite da provedete vrijeme odmarajući, niko vam neće zamjeriti ako biste radije proveli popodne ili večer sami sa porodicom ili radeći nešto što vas relaksira.

Radite nešto kreativno sa djecom, slušajte muziku, pravite kolače, bilo šta, uložite vaše zajedničko vrijeme u kreiranje. Kako će to pojednostaviti vaš život? Djeca će biti srećnija, zdravija i na ekonomičan način će te se zabavljati i biti bliži kao porodica.

Opustite se. Niko nije savršen i niko to od vas ne očekuje. Ako nešto ne stignete da uradite, nije kraj svijeta. Uostalom, cilj je pojednostaviti život, a uglavnom smo mi sami ti koji ga komplikujemo velikim očekivanjima i nerealnim prohtjevima.

Zapamtite, dobra organizacija je pola posla!!!

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *