Anessa Džinić

Pohrana matičnih ćelija

Pohrana matičnih ćelija
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Vjeruje se da na ovaj način povećavate šanse za oporavak ukoliko se vaše dijete razboli od leukemije, limfoma, bolesti ćelija. Sve su učestalije studije koje dokazuju da će pohrana matičnih ćelija u skorijoj budućnosti biti od velike pomoći pri liječenju težih oboljenja. Neki doktori izražavaju nadu da će nauka napredovati i da će ove banke jednog dana dobiti na značaju. Matične ćelije mogu se transformisati u bilo koji drugi tip stanica u organizmu koji je uništen tokom procesa starenja, bolesti ili povreda. One su izvor svih stanica tijela, a ova sposobnost regeneracije oštećenih tkiva čini ih jedinstvenima u medicini.

Ako se odlučite na ovaj korak obavezno se prethodno dobro informišite. Provjerite da li banka ćelija ispunjava sve standarde i uslove, da li postoji bar pet godina, koliko do sada imaju slučajeva sa uspješnim transplantacijama (i jedan je obećavajući, ali 3 je već mnogo bolja cifra), koliko će vas to tačno sve koštati i kakva je procedura ukoliko vam ćelije zatrebaju.

Tijelo novorođenčeta obiluje vrijednim, potentnim, vitalnim matičnim ćelijama. Tokom devet mjeseci one su planirale i gradile tijelo novog ljudskog bića. I kasnije tokom života one pomažu da se održi mehanizam regeneracije organizma. U trenutku rođenja mnogo ovih dragocjenih ćelija se nalazi u krvi iz pupkovine. Krv iz pupkovine Vaše bebe ima jedinstvene prednosti u odnosu na matične ćelije iz koštane srži. One su mlađe, mnogo vitalnije i nisu bile izložene faktoru okoline. Uz to, sačuvati krv iz pupkovine Vaše bebe možete samo jednom u životu – na porođaju.

U krvi iz pupkovine se nalaze:

HSC – Hematopoetske matične ćelije

MSC – Mezenhimalne matične ćelije

VSEL – Matične ćelije nalik embrijskima

USSC – Neograničene somatske ćelije

Ćelije

Tipovi matičnih ćelija

Matične ćelije se mogu podijeliti u različite kategorije zavisno o njihovom nastanku. Jedna od podjela je na embrijske i odrasle matične ćelije. Odrasle se dalje dijele na matične ćelije iz koštane srži i matične ćelije iz pupkovine koje se još nazivaju prethodnicima odraslih matičnih ćelija.

Embrijske matične ćelije

Embrijske matične ćelije su tip ćelija koje pružaju najviše mogućnosti, tj. mogu se razviti u bilo koje tkivo ili tip ćelije. Međutim, one se koriste samo u svrhe istraživanja i bolje razumijevanje sposobnosti matičnih ćelija. Njihovo korištenje u terapeutske svrhe pokreće ozbiljna etička pitanja, s obzirom da se nakon prikupljanja stanica embriji uništavaju.

Odrasle matične ćelije

Odrasle (adultne) matične ćelije se dijele na matične ćelije iz koštane srži i matične ćelije iz krvi iz pupkovine. Odrasle matične ćelije se mogu transformisati u različite vrste ćelija, te se mogu dijeliti.

Matične ćelije iz koštane srži

Mnogo godina su ove matične ćelije bile preferisani izvor za transplantacije. Otkrićem matičnih ćelija iz krvi iz pupkovine, medicini su se pružile mnogo veće mogućnosti, te su sada ove matične ćelije osnova za liječenje teških bolesti. Proces uzimanja matičnih ćelija iz koštane srži je veoma bolan i često je povezan s operacijom. Ove su matične ćelije, budući da se uzimaju od odraslog čovjeka, starije i mnogo manje vitalne.

Matične ćelije iz pupkovine

Matične ćelije iz krvi iz pupkovine – “neonatalne” ćelije, a često se nazivaju i prethodnicima odraslih matičnih ćelija. Samo u krvi iz pupkovine postoje ove matične ćelije koje još nisu prošle proces starenja kao matične ćelije iz koštane srži, te samim time imaju mnogo veće sposobnosti stvaranja različitih ljudskih tkiva.

Matične ćelije

5 osnovnih karakteristika matičnih ćelija iz krvi iz pupkovine:

1. Matične ćelije imaju sposobnost prolaženja kroz krugove diobe stanica, zadržavajući nediferencirano stanje.

2. Budući da se uzimaju pri rođenju, one nisu prošle proces starenja čovjeka. Stare su svega 9 mjeseci, te su zaštićene od bilo kakvih vanjskih utjecaja. Uz to, osiguravaju mnogo brže liječenje.

3. One “znaju” pronaći bolesne stanice i tkiva tijela i pokrenuti proces liječenja.

4. One imaju neograničeni potencijal diferenciranja u druge tipove stanica odrasle osobe.

5. Primarnim tipom matičnih stanica iz krvi iz pupkovine mogu se izliječiti mnoge, po život opasne, bolesti.

Prije pet godina banka matičnih ćelija Cryo-Save je omogućila roditeljima u BiH pohranjivanje matičnih ćelija. U Cryo-Save se trenutno primjenjuju najsavremeniji standardi za pohranjivanje matičnih ćelija. Jedan o standarda je tzv. „Zlatni standard“ koji zahtijeva da se nakon što uzorak krvi pupčane vrpce stigne u laboratoriju, pristupi izdvajanju matičnih ćelija. Ovaj proces predstavlja jedan od najvažnijih segmenata krioprezervacije – zamrzavanja matičnih ćelija. Ovaj proces uklanja neterapeutske ćelije i tako omogućava čuvanje isključivo mononuklearnih ćelija, jedinih ćelija potrebnih za terapiju koje su odmah u slučaju potrebe spremne za upotrebu. Drugi standard koji se primjenjuje u CryoSave-u je sistem dvostrukog pohranjivanja gdje se matične ćelije dijele na dva dijela, obezjeđujući tako dodatnu sigurnost za roditelje i mogućnost korištenja uzoraka više puta.

Trenutno je 5000 porodica u BiH pohranilo matične ćelije u toj banci. Uzorci se čuvaju u jednom od 6 laboratorija koje posjeduje Cryo-Save, a koji je smješten u gradu Nielu pored Bruxellsa.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *