Anessa Džinić

Pet najpouzdanijih automobila u 2014. godini

Pet najpouzdanijih automobila u 2014. godini
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Kupovanje automobila može biti obeshrabrujuće iskustvo, jer posljednje što želite jeste da se morate vraćati licenciranom serviseru da popravljate automobil ili da dodate neki dio koji je važan za sigurnu vožnju. Ako je pouzdanost broj jedan na vašoj listi prilikom kupovine automobila, onda trebate obratiti pažnju na istraživanje koje je provedeno u 2014. godini na osnovu iskustava kupaca.  Naime, Consumer Reports’ Annaual Reliability Study napravila je listu napouzdanijih automobila istraživši svaki segment tržišta, kao i kategorije i modele automobila kako bi pojednostavili i olakšali Vašu sljedeću kupovinu automobila.

Pouzdanost je često osobina koja će vam pomoći da se odlučite za određeni model, prije nego za neki drugi, ali i kada se gleda ukupno stanje na tržištu, ovo bi trebalo da vam bude jedan od važnijih faktora.

Toyota

Toyota Tundra (V8 2WD) je dobila čast da bude najpouzdaniji automobil među ‘pickup’ kamionetima. Naime, 2006 godine Toyota Tundra preuzela je liderstvo od Ford Mustanga i Chevroletta Corvette i tako postala najpouzdaniji automobil u toj klasi. Ima modernu tehnologiju, najmoćniji aluminijski V8 motor koji proizvodi 381 konjskih snaga, najbolje brojeve vuče (4×4) i vožnje tereta u prikolici kao i čuveni Toyotin kvalitet. Posjeduje automatski mjenjač od 6 brzina. Prema EPA troši 13 MPG u ruralnim sredinama, dok troši 17 MPG u urbanim sredinama.

Scion

Scion xB je proglašen najpoudanijim automobilom u katgoriji kompaktnih vozila. Scion xB ima pogon 2,4-litarskog četverocilindričnog motora koji proizvodi 158 konjskih snaga. A ručni mjenjač od pet brzina je standard. Scion xB prema procjeni EPA (Environment Protection Agency) troši 22 MPG (milles per gallon)  u gradu, dok na autoputu troši 28 MPG.

Lexus

Lexus (CT 200h) jeste najpouzdaniji model u kategoriji električnih automobila, tzv. hibrida. Koristeći  istu hibridnu tehnologiju kao Prius, CT200h nudi odličnu potrošnju od 42 MPG. Također ga karateriše elegantniji i luksuzniji interijer. Sa ukupno 134 konjske snage pri ruci, ne iznenađuje da je CT200h relativno spor, ali F Sport paket nadogradnje omogućava veću akceleraciju pri vožnji.

Passat

Passat (1.8T) je najpouzdaniji automobil u kategoriji putničkih automobila srednje veličine. Prema istraživanju EPA Passat 1.8T troši 24 MPG u gradu, a na autoputu 34 MPG. Ima četvera vrata, automatik je i posjeduje  transmisiju od 6 brzina.

Lexus

Lexus (IS350) napouzdaniji je automobil u kategoriji luksuznih automobila. Posjeduje 3,5-litarski motor, koji ima direktno ubrizgavanje, te ga odlikuje 306 konjskih snaga. Lexus RWD 350 ima automatik mjenjač sa 8 brzina, dok se u ostalim IS modelima koristi samo 6 brzina. Troši 19 MPG u gradu, dok na autoputu troši 26 MPG.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *