Mediha

Pedijatrijski odjel bolnice pretvoren u futuristički centar za djecu

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Pregled magnetnom rezonancom, iako bezbolan, može da bude jako neugodan za odrasle osobe, a posebno za djecu. Naime, radi se o pregledu koji podrazumijeva da pacijent leži nepomično 15-45 minuta u vrlo tijesnom, zatvorenom prostoru. Ponekad je neizbježno da se pacijentu apliciraju sredstva za smirenje.

Kako bi se olakšalo malim pacijentima, bolnica Sant Joan de Déu (Barselona), u saradnji sa jednom od najvećih tehnoloških kompanija svijeta HP (Hewlett-Packard), pretvorila je pedijatrijski odjel u zabavan, futuristički centar. Koristeći HP lateks printanje, nekada bijeli i jednolični zidovi, pretvoreni su u nebo puno zvijezda, astronauta i planeta.

Zahvaljujući ovakvom pristupu, broj pacijenata kod kojih su korišteni anestetici prilikom pregleda magnetnom rezonancom smanjen je za 18%.

“Odjeljenje za radiologiju su vrlo neugodna za djecu, djeca osjećaju anksioznost i ne sarađuju. Ranije smo im morali davati sredstva za smirenje kako bismo izvršili pregled, ali sada su djeca fascinirana, bolje sarađuju i ne plaše se”, izjavila je doktorica Terasa Maristany koja radi u ovoj bolnici.

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *