Hamida

Parlament Velike Britanije osudio Izrael za ratni zločin

Parlament Velike Britanije osudio Izrael za ratni zločin
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U parlamentarnoj raspravi Velike Britanije koja se je održala 14. jula 2014. Izrael je optužen od strane poslanika za ratni zločin, kršenje mirovnog ugovora građenjem novih ilegalnih naselja, kolektivno kažnjavanje, održavanje najvećeg zatvora na svijetu, napadanju bolnica, centra za snadbijevanja ljudskih potrebština itd.

Konzervativni član parlamenta Nicholas Soames, navodi da u trenutnoj situaciju u Palestine, nije riječ samo o raketama koje se ispaljuju sa obje strane, nego da je riječ o ilegalnim doseljenicima i ukradenom zemljom. Istakao je da već trideset godina sluša iste izjave po ovom pitanju i da  još uvijek ništa nije promijenjeno.

Jack Straw, član britanske Laburističke partije, navodi da je parlament složan po pitanju osude ubivstva tri Izraelćana i nedavnog spaljivanja Palestinca, ali pored svih vakumskih izjava izraelskih glasnogovornika, vlada Izraela nema nikakvog obzira prema međunarodnim humanitarnim zakonima, davajući drugačiju i manju vrijednost jednom palestinskom životu, za razliku od  života jednog Izraelćana. On nadalje ističe da će se ovaj začarani krug i dalje se nastaviti, ukoliko međunarodna zajednica ne uspije da kaže Izraelu da su njihove akcije u suprotnosti sa UN -ovom poveljom i svim idejama kako se jedna civilizirana nacija treba ponašati.

Martin Horwood, liberalni demokrat, složio se  da je apsolutno ispravno pozvati na konačni kraj ovih netoleratnih izraelskih postupaka, te da je previše palestinskih civila i djece izgubilo dosad živote i umire, te postavlja pitanje da li bi se u ovakvim uslovima trebalo preispitati održavanje ekonomsko- političkih odnosa između EU i Izraela.

Richard Burden, član britanske Laburističke partije, navodi da nedavna eskalacija vojnog napada ne dovodi mir nikako bliže, već  nas dovodi do još veće destrukcije.

Ova rasprava koja se je održala u parlamentu Velike Britanije u suštoj je suprotnosti sa sramotnim činom članova OIC-a. Jedna fotografija preplavila je društvene mreže, a na kojoj su prikazani članovi OIC-a koji tokom govora konferencije o Gazi bukvalno spavaju.

U narednom videu pogledajte izjave ostalih poslanika britanskog parlamenta u njihovoj osudi izraelske agresije nad Palestinicma:

 

Al- Rasub

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *