Hamida

Papa Franjo izjavio da su teorije evolucije i Velikog praska istinite i da bog nije “mađioničar sa čarobnim štapićem”

Papa Franjo izjavio da su teorije evolucije i Velikog praska istinite i da bog nije “mađioničar sa čarobnim štapićem”
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Tijekom ceremonije otkrivanja statue pape Benedikta XVI na Papinskoj akademiji nauka, sadašnji papa Franjo je izjavio da su teorije evolucije i Velikog praska istinite. Papa je tom prilikom izjavio da bog nije mađioničar, sa čarobnim štapićem. Istakao je da se teorija Velikog praska ne suprotstavlja vjerskim svjetonazorima katolicizma, preciznije, vjerskim učenjem o stvaranju svijeta.

Kako prenosi Independent, papa Franjo je rekao da “Kada čitamo o stvaranju u Postanku, izlažemo se riziku zamišljanja da je bog bio mađioničar, sa čarobnim štapićem koji je u stanju učiniti sve. Ali to nije tako”. On je značenje ovim riječima dao sa rečenicom da je bog “stvorio ljudska bića i dao da se razvijaju  u skladu sa internim zakonima koje je dao svakome da bi dosegli ispunjenje” .

Njegov prethodnik Benedict XVI, afirmirao je ideju kreacionizma i teoriju inteligentnog dizajna, dok sadašnji papa ne smatra da u teoriji evolucije i Velikog praska postoji proturječnost sa Biblijom. ‘Evolucija u svojoj prirodi nije u suprotnosti s pojmom stvaranja jer zahtijeva stvaranje bića koja se razvijaju’, rekao je papa Franjo.

Papa Franjo je svojim završim govorom ohrabrio sve naučnike u njihovom radu, i dao podstrijek za “sretne” teorijske i praktične inicijative za dobrobit ljudi.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *