Anessa Džinić

Pakistan zahtjeva prekid indijske agresije

Pakistan zahtjeva prekid indijske agresije
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Historija indijsko-pakistanskog sukoba seže u daleku 1947. godinu, gdje je prostor Kashmira postao linija razgraničenja. Naime, nakon povlačenja Britanaca, maharadža Kashmira je odgađao pripajanje Kashmira Indiji ili Pakistanu.

Njegovo htijenje je bila nezavisnost Kashmira. Sukob je počeo tako što se maharadža nije uspio izboriti za nezavisnost Kashmira i predao ga Indiji, iako je Pakistan zahtijevao drugačije, jer su 50% stanovništva činili muslimani. Indija je dobila dvije trećine kashmirskog područja, dok je Pakistan dobio samo jednu trećinu.

Uprkos  donesenoj Un-ovoj rezoluciji  5. Januara 1949. godine i održavanje plebiscita, sukobi duž granične linije su se nastavili i traju i danas. Zbog nedavnih sukoba, Pakistan je zatražio hitnu intervenciju za okončanjem “ničim izazvanog” napada od strane indijskih snaga, izvijestio je u četvrtak Radio Pakistan. U intervjuu u New Yorku, pakistanski predstavnik u UN-u, Masood Khan, rekao je da suzdržanost Pakistana ne treba smatrati kao slabost.

Ambasador je naglasio principijelan stav Pakistana da se sva otvorena pitanja sa Indijom riješe putem dijaloga. Najmanje 12 ljudi je poginulo, a 64 je ozlijeđeno u indijskom napadu duž granične linije protekle dvije sedmice.

 

bosnia.alrasub.com

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *