Hamida

Ovo su opasnosti koje vrebaju nakon što poplave prođu

Ovo su opasnosti koje vrebaju nakon što poplave prođu
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Nakon što opasnost od nabujalih rijeka i bujica prođe, i poslije poplava javljaju se drugi problemi. Najveća opasnost dolazi od konzumiranja onećišćene vode koja nosi razne bolesti i zaraze.

unarska voda se ne smije koristiti te se preporučuje njezino prokuhavanje. Voda se treba prokuhati, ne samo za jelo i piće, već i za pranje suđa, ruku, lica i tijela. Zamućena voda ne smije se konzumirati ni prokuhana. Djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji trebali bi piti samo flaširanu vodu.

Također je izuzetno važno otvorene rane i ozljede čuvati od dodira s onečišćenom vodom.

Nakon povlačenja vode posebno dobro treba provjeriti električne i plinske vodove te prijaviti svaki i najmanji kvar. Podove i zidove koji su poplavljeni treba dezinficirati i oprati vrućom vodom.

U okolišu će nakon što se voda povuče ostati raznovrstan otpad kojeg treba očistiti uz pomoć stručnih službi.

Lešine uginulih životinja treba prijaviti posebnim komunalnim i veterinarskim službama. Velik problem su i komarci kojima za razvoj treba oko desetak dana. Stručne službe odmah bi trebale imati plan za suzbijanje ličinki, a nakon što se komarci pojave treba koristiti metode zamagljivanja i zaprašivanja.

Mine na nekim područjima nisu uklonjene još od rata, a ti dijelovi su zbog klizišta pomaknuti prema naseljima

Nipošto ne konzumirati hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom ili se u hladnjacima otopila ili pokvarila uslijed nedostatka električne energije. Izbjegavati konzumaciju povrća i voća s poplavljenih područja, osim eventualno termički obrađenog povrća.

Osim spomenutih, još jedna opasnost vreba na potopljenim i klizištima pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini. Radi se o minama koje su postavljene tokom rata. Brojna klizišta koja su aktivirana uslijed strašnih poplava pogoršavaju situaciju.

“Prema izvještajima, mine na nekim područjima nisu uklonjene još od rata, a ti dijelovi su zbog klizišta pomaknuti prema naseljima. Velika je opasnost za stanovništvo, ali i za spasitelje – kazali su iz Crvenog križa za ‘CNN’.

(fokus.ba)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *