Hamida

Otvorena narodna kuhinja “Hasene” na Baščaršiji

Otvorena narodna kuhinja “Hasene” na Baščaršiji
Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

U okviru obilježavanja Dana Općine Stari Grad, u petak (09. maja) je svečano otvorena Narodna kuhinja “Hasene” na Baščaršiji.
Narodnu kuhinju svečano su otvorili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik Udruženja za pomoć i socijalnu podršku “Hasene” Mesut Gulbahar, te predsjednik Udruženja “Balkanski narodni pogled” Edin Salković.
Hadžibajrić je kazao da ovaj objekt ne samo što je uljepšao ovaj dio Staroga Grada nego će biti i društveno koristan.
“Kuhinja će zvanično svoja vrata za socijalno ugrožene porodice otvoriti prvoga dana Ramazana i vodit će je Balkanski narodni pogled”, kazao je Hadžibajrić.

Kapacitet kuhinje će biti oko 500 dnevnih obroka za starije i iznemogle tj. za najugroženiju populaciju stanovništva, a planirana je i dostava za sve one koji nisu u mogućnosti da dođu sami po hranu.
“Do tada će biti urađena priprema kuhinje, kazana, a 28. juna će biti pripremljen prvi iftar za sve socijalno ugrožene porodice, ne samo s područja Staroga Grada nego i Sarajeva”, kazao je Hadžibajrić. Dodao je da je objekat privatno vlasništvo „Hasene“, a Općina je pomogla u prikupljanju dokumentacije za gradnju i odobrenje arhitektonskog projekta.
Arhitekta Edin Šehbajraktarević ukomponirao je kvalitetu okoline, kulturu, imidž i identitet Staroga Grada, te novootvoreni objekt ne odudara od tradicijske gradnje.
“Narodna kuhinja će biti na usluzi svim sugrađanima Sarajeva i BiH bez obzira na to kojoj vjeri i naciji pripadaju”, kazao je Edin Salković, predsjednik Udruženja “Balkanski narodni pogled” i dodao da je u izgradnju objekta uloženo oko milion KM.
Narodna kuhinja “Hasene” nalazi se na Baščaršiji u ulici Safet-bega Bašagića broj 38.

(starigrad.ba)

Share This Post

Google1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *